Hyppää sisältöön

VAIKUTTAA SILTÄ, että monet pitkään valmistelussa olleet ammatilliset kehittämishankkeet alkavat loksahtaa paikoilleen. Ensimmäisenä tulee tietysti sähköisen lääkemääräyksen hanke, joka käynnistyi 12 vuotta sitten. Vihdoin lainsäätäjän asettamaan määräaikaan – 1.4.2012 mennessä – liki kaikki (98 %) apteekit olivat eReseptivalmiudessa.

Vielä vuosi sitten tähän taidettiin uskoa vain Apteekkariliitossa, sillä apteekkien halua ja kykyä tulla mukaan järjestelmään on epäilty pitkin matkaa. Nyt epäluulot ovat hälvenneet. Apteekit saavat ansaittua suitsutusta kaikkialta, mutta aivan erityisesti eReseptiä käyttöönottavista sairaanhoitopiireistä. Lukuisten positiivisten palautteiden perusteella vaikuttaa siltä, että eResepti voi olla alku aivan uudenlaiselle apteekkien ja julkisen terveydenhuollon yhteistyölle.

Pientä alkukankeutta on toki edelleen. Tietojärjestelmät voisivat toimia sujuvamminkin, mutta niiden ominaisuuksia parannellaan koko ajan. Onneksi apteekkien järjestelmissä ei ole ollut mitään suuria periaatteellisia ongelmia, eivätkä ne ole altistaneet toimintaa odottamattomille virheille.

Säädöksiä on kuitenkin tarkennettava. Kelan apteekeilta perimä eReseptin 3,9 sentin toimitusmaksu täytyy sisällyttää lääketaksaan. Ei ole perusteltua sälyttää apteekeille jatkuvasti uusia taloudellisia velvoitteita, joita ei voi millään tavalla kompensoida. Myös eReseptin uudistamista koskevat periaatteet ja maksut puhuttavat apteekkeja. Näitä asioita käsitellään parhaillaan Fimean työryhmässä, jonka ehdotukset hallituksen esityksiksi valmistuvat toukokuussa.

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu on toinen iso kokonaisuus, johon olemme vihdoin saamassa tarvittavat raamit. Sama Fimean työryhmä käsittelee annosjakelusta perittävien palkkioiden mahdollista sisällyttämistä lääketaksaan. Sen tavoitteena on myös antaa tarkempia säädöksiä annosjakelun organisoimisesta siten, että annosjakelun tekninen toteutus ei enää olisi rajattu apteekkien toiminnaksi.

Kolmas Fimean käsittelyssä oleva lääkehuollon kehittämishanke on apteekkien lääkevalmistuksen keskittäminen 1–2 valmistusyksikköön. Apteekkariliitto ja Helsingin yliopiston apteekki tekivät tätä koskevan ehdotuksen apteekkitoiminnan kehittämistyöryhmälle viime vuoden alussa.

Ex tempore-valmistus on nykyisin vähäistä ja siitä aiheutuu apteekeille kohtuuttomat kustannukset. Keskittämisellä pyritään kustannustehokkuuteen ja laadun varmistamiseen. Se on ainoa järkevä tapa hoitaa tarvittava potilaskohtainen lääkevalmistus tulevaisuudessa, vaikka se ammatillisesti vähän kirpaiseekin.

Vuosikausia työn alla olleet suuret kehityshankkeet ovat nyt maalisuoralla. Toivottavasti maalinauha katkeaa vielä tämän vuoden aikana.

Sirpa Peura

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times