Hyppää sisältöön

SUOMESSA valtiovalta päättää, miten se haluaa hoitaa lääkkeiden jakelun. Kansainväliset esimerkit osoittavat, että mahdollisuuksia on monia. Joissain maissa muutetaan järjestelmää hyvinkin dramaattisesti. Milloin yksityinen omaisuus sosialisoidaan ja milloin valtiomonopoli pilkotaan yksityisille pääomasijoittajille.

Suomessa apteekkijärjestelmää on kehitetty koko ajan, mutta vallankumouksia on vältetty. Tulokset ovat olleet erinomaisia. Lääkkeiden saatavuus on hyvä, turvallisuus varmistettu ja lääkeneuvonta laadukasta.

KAIKKI TÄMÄ ON NYT kuitenkin vaarassa. Lääkkeiden viitehintajärjestelmän ja jatkuvasti kiristyvän hintakilpailun seurauksena apteekkien taloudellinen tilanne on huonontunut merkittävästi, eikä tälle kehitykselle näy loppua. Tämän lisäksi erot eri apteekkien välillä kasvavat. Ongelmat kärjistyvät syrjäseutujen apteekeissa, jotka eivät miltään osin voi paikata huonosti kannattavaa reseptilääkkeiden toimittamista muulla myynnillä.

Tilanne on erittäin vakava. Sen jatkuva sisäinen vatvominen, ilman pyrkimystä tilanteen korjaamiseen, ei johda mihinkään. Tarvitaan realistinen arvio siitä, millä toteuttamiskelpoisilla keinoilla apteekkijärjestelmän taloudellinen perusta voidaan turvata.

Apteekkariliiton toimet apteekkitoiminnan turvaamiseksi voidaan jakaa kahteen. Ensinnäkin tarvitaan tuloksellista edunvalvontaa, jotta päätöksentekijät ja päätösten valmistelijat voidaan vakuuttaa apteekkitalouden ongelmien vakavuudesta. Lisäksi tarvitaan toteuttamiskelpoinen esitys apteekkien uudesta ansaintamallista.

Toiseksi liiton jäsenpalveluita on kehitettävä tukemaan yksityisten apteekkien palvelutoimintaa entistä paremmin.

APTEEKKITOIMINNAN kehittämistyöryhmä saa mietintönsä valmiiksi vielä tämän vaalikauden puolella. Tämä työ luo toivottavasti perustan niille toimille, jotka seuraavalla vaalikaudella toteutetaan. Nyt on mahdollista pyrkiä muuttamaan apteekkien ansaintamallia siten, että se jatkossa lääkkeiden hinnan sijaan perustuu nykyistä enemmän tehtyyn työhön. Viimeistään nyt on todella päätettävä, kuinka tosissaan tätä uudistusta ajetaan. Ansaintamallin uudistaminen merkitsee suurta mullistusta, eikä se ole aivan yksiselitteinen asia.

Liiton palvelutoiminnan kehittäminen edellyttää sen mieltämistä, että apteekkarin työssä tarvitaan alusta saakka niin farmaseuttista osaamista kuin myös yritystoiminnan perusteiden ymmärtämistä. Oikein sovellettuna nämä asiat eivät sulje toisiaan pois. Apteekkariliiton hallitus hyväksyy uuden strategian lokakuun kokouksessa. Tuolloin päätetään niistä tavoitteista, joiden pohjalta jäsenpalveluita jatkossa kehitetään.

Ilkka Oksala

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times