Uupuminen uhkaa apteekkaria
- 30.06.2010 at 03:18
Apteekkarina toimiminen vaatii vahvaa sitoutumista, kirjoittaa Erkki Kostiainen.
KUN SUURIN OSA suomalaisista näinä päivinä rynnistää kesälomalle, moni apteekkari jää töihin.
Apteekkarilehden Suuren Apteekkarikyselyn 2010 mukaan apteekkarit eivät juuri ehdi kesällä lomailla. Reilusti yli puolet apteekkareista tekee selvästi pidempää työpäivää kuin työntekijänsä ja lähes puolet lomailee työntekijöitään vähemmän.
Keväällä toteutettu Suuri Apteekkarikysely toi apteekkareista esille paljon sellaista tietoa, jota ei löydy Apteekkariliiton, Fimean eikä muidenkaan tahojen tilastoista. Juuri siksi kysely haluttiin tehdä. Nyt tunnemme paremmin työhönsä vahvasti sitoutuneet apteekkarit, jotka henkilökuntiensa kanssa tuottavat Suomen laadukkaat avolääkehuollon palvelut.
HUOLI APTEEKKITALOUDEN tilasta ja alan tulevaisuudesta näkyi kyselyn tuloksissa kaikkein selvimmin. Monien pääosin reseptilääkemyynnin varassa toimivien pienten apteekkien apteekkarien kohdalla ei ole liioittelua puhua jo hädästä. Tilanteen parantamiseksi vaadittiin nopeita toimenpiteitä.
Taloushuolien ohella apteekkareita askarruttaa oma jaksaminen. Uupumisesta tai voimattomuuden tunteesta kertoi kärsineensä neljä viidestä apteekkarista. Se on huolestuttavan paljon.
Apteekkarin työpäivät venyvät helposti pitkiksi ja lomasijaisia on erityisesti maaseudulle vaikea saada. Työn raskauden lisääntymisestä kielii myös se, että vain reilu kolmannes apteekkareista aikoo jatkaa apteekkarina 68 vuoden eläkeikään saakka. Jos asiaa olisi kysytty kymmenen vuotta sitten, tulos olisi todennäköisesti ollut toinen.
KYSELY KERTOO kuitenkin, että usko alan tulevaisuuteen ei ole täysin mennyt: joka neljäs apteekkari toivoo, että omat jälkeläiset hakeutuisivat samalle alalle. Tosin lähes joka kolmas apteekkari ei lapsilleen tai lapsenlapsilleen alaa suosittele.
Uskosta tulevaisuuteen kertoo myös se, että apteekkarit ovat innokkaita kouluttautumaan ja kehittämään johtamistaitojaan. Myös apteekin toimintaa halutaan kehittää, jos siihen vain löytyy taloudellisia edellytyksiä.
Apteekkarina toimiminen vaatii vahvaa sitoutumista – myös perheeltä. Apteekkariuden myötä usein koko perhe joutuu muuttamaan paikkakunnalta toiselle useampaankin kertaan, tai apteekkaripuoliso joutuu asumaan työviikot erillään perheestään. Valinnat eivät ole helppoja, etenkään lapsiperheissä.
Heinä-elokuun numerossa (7-8/2010) julkaistava juttu kertoo viiden apteekkarin tarinan ja peilaa niitä kyselyn tuloksiin. Monen apteekkarin tarina jää nyt kertomatta, mutta Suuren Apteekkarikyselyn tuloksiin palaamme syksyn numeroissa.
Lämmin kiitos kaikille kyselyyn vastanneelle 335 apteekkarille ja virkistävää kesää!
Erkki Kostiainen
Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.