FIP-kongressi siirtyy ensi vuoteen
- 29.06.2020 at 09:51
Espanjan tautitilanne laantuu, mutta vielä ei varmasti tiedetä, mitä tapahtuu, kun rajoituksia höllätään ja maan rajoja avataan.
Espanjan tautitilanne laantuu, mutta vielä ei varmasti tiedetä, mitä tapahtuu, kun tiukkoja rajoituksia vähitellen höllätään ja rajoja avataan.
Espanjan koronaepidemia laantuu, ja maaliskuussa maahan julistettu hätätila päättyi juhannuksen tienoilla. Samalla aukesivat rajat Schengen-maihin, lukuun ottamatta Portugalia. Koronaviruksen uudelleenleviämistä suitsitaan muun muassa siten, että hengityssuojaimen käyttö on yhä pakollista julkisilla paikoilla.
Sevillassa syksyllä järjestettäväksi aiottu farmasian maailmankogressi FIP päätettiin kuitenkin jo toukokuussa siirtää ensi vuoteen. Tällä tietoa kongressi järjestetään 12.–16. syyskuuta 2021.
Maailmankongressi on järjestyksessään 80. ja sen teemana oli tarkoitus olla teknologisen vallankumouksen vaikutus farmasian ja terveydenhuollon aloilla.
– Järjestelyiden suhteen oli valmisteltu useita eri vaihtoehtoja. Päätös kongressi siirrosta tehtiin hallituksen kokouksessa toukokuun lopussa. Turvallisuus on tässä etusijalla, kertoo FIP:n hallituksen jäsen, apteekkari Eeva Teräsalmi.
Espanjassa takana hullu kevät
Barcelonassa apteekkia pitävä apteekkari Isabel Vila Nieto arveli jo aiemmin keväällä, ettei kongressin järjestäminen onnistu tänä vuonna. Sen verran epävakaa Espanjan tautitilanne Nieton mukaan on ollut.
– Tämä on ollut ihan hullua. Vielä hullumpaa kuin meillä täällä normaalisti on. Kamalaa, Nieto huokaili puhelimeen toukokuun puolivälissä Barcelonasta.
Kataloniassa oli pari viikkoa aiemmin purettu tiukimpia rajoituksia, mutta normaalista oltiin ja ollaan vielä kaukana. Esimerkiksi osa kaupoista otti asiakkaita vastaan vain ennakkovarauksesta.
Barcelona on ollut Madridin ohella yksi Espanjan pahimmista tautialueista.
Myynti on hiljentynyt
Kuten Suomessa, myös Espanjassa epidemian alkuvaihe aiheutti apteekeissa asiakasryntäyksen, mutta sittemmin asiakasvirrat hiljentyivät.
– Ihmiset ostavat lähinnä ”covid-tuotteita”, kuten maskeja. Lääkkeitä menee vähän, sillä ihmiset eivät käy lääkärissä, joten lääkkeitä ei määrätä.
Myyntiä vähentää sekin, ettei tuotteisiin saa nyt koskea, vaan asiakkaiden pitää pyytää haluamansa tuotteet apteekin henkilökunnalta.
– Täkäläiset haluavat yleensä kosketella ja kokeilla kaikkea, Nieto kertoo.
Hänen mukaansa uudet säännöt ja toimintatavat ovat olleet osalle asiakkaista vaikea pala. Etenkin apteekkien tiskeille asetetut suojapleksit ovat herättäneet jopa vihaa.
– Ymmärtäähän sen. Olemme latinoja, joten sosiaalinen etäisyys on meille vaikeampi asia kuin vaikkapa teille suomalaisille. Olemme tottuneet tulemaan lähelle ja koskettelemaan toisiamme, Suomessakin asunut ja työskennellyt Nieto toteaa.
Virheitä ei saa toistaa
Nieton apteekissa on toistaiseksi pysytty turvassa ja terveinä. Monissa apteekeissa henkilökuntaa on kuitenkin sairastunut ja jopa kuollut.
Toukokuun loppupuolella covid-19-tautiin oli Espanjassa kuollut kaikkiaan yli 27 000 ihmistä. Sairastuneita oli yli 233 000.
– Nyt odotetaan, mitä rajoitusten kevennyksistä seuraa. Lähtevätkö tartunnat taas nousuun? Voimme vain odottaa ja katsoa, mitä tapahtuu.
Itse Nieto ei aio ainakaan matkustaa vielä pitkään aikaan. Tuntuu paremmalta olla varovainen.
Hänen mukaansa Espanjassa tehtiin alkuvaiheessa isoja poliittisia virhearvioita, ja epidemian uhkaan reagoitiin liian hitaasti. Näitä virheitä ei nyt pidä toistaa.
– Nyt on osattava tehdä oikeita päätöksiä oikeaan aikaan.