Yhden koon sukkahousuja ei ole – sama lääke ei käy kaikille
Puheenvuoro, Yhteiskunta - 07.03.2024 at 11:48
Farmaseutin verenpaine kohoaa ajatuksesta, että apteekin kattava itsehoitolääkevalikoima voitaisiin tiiivistää muutamaan brändituotteeseen. Suppea valikoima ei ole järkevää lääkehoitoa, kirjoittaa Apteekkariliiton viestintäfarmaseutti Taru Vanhala.
Siitepölykausi on juuri alkanut, ja apteekissa törmää päivittäin silmäoireita valittaviin asiakkaisiin. Osa ei yhdistä silmien kutinaa allergiaan, vaan yrittää hakea apua kostuttavista silmätipoista. Ne, jotka tunnistavat oireet siitepölyn aiheuttamiksi, ovat tyypillisesti ensimmäisenä tarttumassa antihistamiinitabletteihin.
Kumpikaan vaihtoehto ei ole paras apu vaivaan. Hoitosuositusten mukaan tehokkain hoito allergisiin silmäoireisiin on antihistamiinitippa.
Esimerkki kuvastaa hyvin sitä, että oikean hoidon valinnassa tarvitaan ammattilaisen apua ja eri hoitovaihtoehtoja. Allergiaan kuten ei moniin muihinkaan vaivoihin ole olemassa yhden koon sukkahousut -ratkaisua, lääkettä, joka sopii kaikkiin oireisiin ja kaikille.
Hallitusohjelmaan kirjattu joidenkin turvallisten itsehoitolääkkeiden jakelukanavan laajentaminen päivittäistavarakauppoihin saa farmaseutin verenpaineen kohoamaan. Jo termi ”turvallinen itsehoitolääke” kalskahtaa pahasti korvaan.
Lisäksi ajatus siitä, että apteekkien kattava itsehoitolääkevalikoima voitaisiin puristaa muutamaan brändivalmisteeseen kuulostaa täysin järjettömältä. Ja tätä kauppa todennäköisesti hamuaa, sitä kiinnostavat eniten liikkuvat ja eniten euroja kassaan tuovat valmisteet.
Sillä, onko kyseinen valmiste hoitosuositusten mukainen, ei taida olla kovinkaan paljon väliä. En usko, että kauppaa kiinnostavat ummetuksen hoitoon tarkoitetut kuituvalmisteet, vaan todennäköisesti se hamuaa hyllyynsä huonosti jatkuvaan käyttöön soveltuvan tablettivalmisteen. Pika-avun, joka hoitaa vain oiretta, ei vaivan syytä.
Itsehoitolääkkeiden jakelukanavan laajentaminen kauppoihin sotii pahasti vastaan toista hallitusohjelman kirjausta: rationaalisen eli järkevän lääkehoidon varmistamista. Kun lääkkeen valintaa ohjaa valikoima, joka ei vastaa hoitosuosituksia, lopputulos on jotain aivan muuta kuin järkevää.
Ihmiset tutkitusti suhtautuvat itsehoitolääkkeisiin pienemmällä kunnioituksella kuin reseptilääkkeisiin. Kun lääkkeen voi ostaa kuka tahansa, sen pakkausselosteeseen ei tutustuta välttämättä niin huolella eikä annosohjetta noudeta.
Nikotiini on opettanut myös, että kun lääke siirretään apteekin ulkopuoliseen myyntiin, sitä ei enää pidetä lääkkeenä. Moni yllättyy, kun kuulee nikotiinin olevan nykyään Suomen myydyin lääkeaine. Aivan, luit oikein, nikotiini on lääke, ei purukumi tai pastilli.
Pidetään lääkkeet jatkossakin lääkkeinä, joita myyvät asiantuntevat ammattilaiset.