Päivi Räsänen: Palveleva apteekkiverkosto on Suomen etu
Uudistuva apteekki, Yhteiskunta - 07.06.2024 at 08:17
Kansanedustaja Päivi Räsäsen mielestä uudistuksia tehtäessä on syytä tarkastella muiden pohjoismaiden kokemuksia, jotta ei heikennetä kansalaisten yhdenvertaisuutta apteekkipalveluiden suhteen.
Apteekkiuudistuksen valmistelu etenee sosiaali- ja terveysministeriössä. Uudistusta valmisteleva työryhmä ottaa vuoden 2026 loppuun mennessä kantaa lukuisiin kysymyksiin, kuten itsehoitolääkkeiden myyntipaikkaan ja verkkoapteekkien kehittämiseen.
Mutta mitä ajattelevat päättäjät? Millainen on hallituspuolueiden kansanedustajien visio apteekkialan tulevaisuudesta? Apteekkari-lehti kysyi näkemyksiä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuvilta hallituspuolueiden edustajilta.
Neliosaisen juttusarjan viimeisessä osassa kysymyksiin vastaa kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Päivi Räsänen. Hämeen vaalipiiriä edustava riihimäkeläinen lääketieteen lisensiaatti nousi eduskuntaan vuonna 1999 ja ollut useasti puolueensa edustajana eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
Juttusarjassa samoihin apteekkikysymyksiin vastaavat myös kansanedustajat Minna Reijonen (ps.), Mia Laiho (kok.) sekä Henrik Wickström (r.).
- Apteekki on valtaosalle suomalaisista lähin terveyspalvelu. Miten näet apteekin palvelut osana terveydenhuollon kokonaisuutta tulevaisuudessa?
Apteekkitoiminta on terveyspalvelujärjestelmässämme yksi parhaiten toimivista osista. Asiakastyytyväisyys on korkealla tasolla. Apteekkitoiminta ei ole pelkkää lääkekauppaa, vaan apteekit ovat merkittäviä terveyspalvelujen tuottajia. Apteekissa myyntiin yhdistyy lääkkeiden käytön neuvonta ja tarvittaessa ohjaus terveyspalveluihin. Tulevaisuuden apteekit on tärkeä nähdä lääkehuollosta vastaavana terveydenhuollon toimipisteenä, jonka tavoitteena on myös lääkehoitojen onnistumisen varmistaminen. - Miten varmistaisit maankattavan apteekkiverkoston ja lähiapteekkipalvelut jokaiselle suomalaiselle?
Haja-asutusalueilla on turvattava lähiapteekkipalvelut ja lääkkeiden riittävä saatavuus tarvittaessa erillisin tukielementein. Apteekkien määrä- ja sijaintisääntelyä on purettu Euroopassa ja reseptilääkkeiden saatavuus on sääntelyn purkamisen jälkeen heikentynyt. Muiden pohjoismaiden kokemuksia on syytä tarkastella uudistuksia tehtäessä, jotta emme heikennä kansalaisten yhdenvertaisuutta apteekkipalveluiden suhteen. - Apteekkien taloustilanne on tiukentunut, ja apteekkeihin kohdistuvat leikkaukset uhkaavat monien apteekkien kannattavuutta. Mitä ajattelet apteekkitalouteen kohdistuvista säästötoimista ja niiden vaikutuksista apteekkien toimintaedellytyksiin?
Olisi syytä tarkastella, miten apteekkien toiminta vaikuttaa yhteiskunnan talouteen. Hallitus on linjannut, että osana lääkeasioiden uudistusta tarvitaan apteekkitalouden kokonaisuudistus. Yksi vaihtoehto olisi myös hallitusohjelman mukaisesti se, että apteekkivero voisi joissain tapauksissa olla myös negatiivinen. Tällöin apteekki voisi saada ikään kuin veronpalautusta, mikäli sen myyntikate jäisi tietyn rajan alle. Näin turvattaisiin pienten apteekkien palveluiden ja lääkehoidon saatavuus myös syrjäseuduilla. - Hallitusohjelman mukaan joitain itsehoitolääkkeitä voidaan siirtää apteekkijakelun ulkopuolelle. Mitä ajattelet tästä ja miten varmistaisit lääkitysturvallisuuden, mikäli muutoksia tehdään?
Proviisorit ja farmaseutit ovat saaneet koulutuksen tähän tehtävään, eikä heidän osaamistaan tule vähätellä. Monet reseptivapaat lääkkeet ovat väärin käytettyinä jopa hengenvaarallisia. Esimerkiksi parasetamolilla ja ibuprofeenilla voi olla vakavia sivuvaikutuksia liian suurina annoksina käytettyinä. Mahdolliset muutokset tulee tehdä varoen ja muutosten vaikutuksia tulee seurata tarkkaan. Niin sanotut vaihtoehtolääkkeet tulisi jättää apteekeista pois, jotta asiakkaille ei synnytettäisi vääriä käsityksiä. - Mihin suuntaan kehittäisit suomalaisia verkkoapteekkeja?
Sääntelyä tarvitaan edelleen lääkkeiden turvallisuuden, saatavuuden ja kohtuuhintaisuuden varmistamiseksi, mutta sen ei pitäisi olla este verkkoapteekkimarkkinoiden kehittämiselle. Apteekkien digitaalisia palveluita pitäisi kehittää kokonaisuutena osana terveydenhuoltoa. Lääkeneuvonnan toteutumista verkkoapteekeissa tulisi tutkia lisää potilasturvallisuuden takaamiseksi digitalisaation edetessä. - Mikä on suomalaisen apteekkitoiminnan tulevaisuus? Mihin olemme mielestäsi menossa?
Apteekkijärjestelmää tulee uudistaa terveyspoliittisesti, ottaen huomioon sekä lääkkeen käyttäjien että yhteiskunnan näkökulma. Apteekkien tulisi jatkossa keskittyä yhä enemmän omaan ydinosaamiseensa ja tarjota tuotteita, jotka perustuvat lääketieteellisesti tutkittuun tietoon.