Hyppää sisältöön

Tein lääkehoidon kokonaisarvioinnin 77-vuotiaalle yksin asuvalle rouvalle. Kotihoito kävi rouvan luona kaksi kertaa viikossa. Kotisairaanhoitaja auttoi pesussa ja vaihtoi kipulääkelaastarit. Tytär jakoi lääkkeet dosettiin. Rouvan oma aktiivisuus arjessa oli vähäistä.  

Perussairauksina rouvalla oli diabetes, verenpainetauti, sepelvaltimotauti, aivoinfarkti, astma, kilpirauhasen vajaatoiminta ja alkava Alzheimerin tauti. Lisäksi hän kertoi kärsivänsä lonkkakivusta, ummetuksesta ja huimauksesta. Rouvalla oli todettu ortostatismi eli pystyasentoon liittyvä huimaus. GFR-arvo 41 kertoo kohtalaisesta munuaisten vajaatoiminnasta. Pitkäaikainen sokeri on 68 mmol/mol, eli hieman koholla. 

Ongelma 

Merkittävin ongelma oli lääkkeiden suuri määrä ja hiljalleen lisääntynyt muistamattomuus. Rouva oli muun muassa joutunut osastolle pistettyään insuliinia tupla-annoksen. Tytär oli huolissaan iäkkään äidin pärjäämisestä kotona. Itse rouva oli tyytynyt tilanteeseensa, vaikka sekä kivut että huimaus vaivasivat. 

Ratkaisu 

Tärkein tavoite oli tukea rouvan kotona asumista.  Epäilin bubrenorfiinilaastarin vahvuuden noston olevan syy lisääntyneisiin muistiongelmiin. Rouvalle oli annosnoston jälkeen tehty pään TT-kuvaus, joka oli varmistanut alkavan Alzheimerin taudin.  

Geriatri päätti ehdotuksestani pienentää ortostatismia aiheuttavien lääkkeiden kuormaa. Pitkävaikutteinen nitro lopetettiin kokonaan, sillä rouvalla ei ollut rintakipuja, eikä lääke myöskään paranna sepelvaltimotaudin ennustetta. 

Risperidoni lopetettiin, koska se heikentää liikkumista, vaikuttaa muistiin ja aiheuttaa huimausta. Tässä tapauksessa lääkkeellä ei myöskään ollut käyttötarkoitusta, sillä rouvalla ei esiintynyt käytöshäiriöitä.  

Magnesiumvalmisteen lopettamisella saatiin kevennettyä vajaatoiminnasta kärsivien munuaisten kuormaa ja samalla vähennettyä lääkkeiden imeytymisvaiheen yhteisvaikutuksia. 

Rouvaa motivoitiin lopettamaan kipulääkettä ja lihasrelaksanttia sisältävän valmisteen käyttö kokonaan. Lihasrelaksantti orfenadriini saattaa aiheuttaa esimerkiksi tasapainohäiriöitä. Lisäksi lääke heikentää Alzheimer-lääkkeen tehoa. Lopetetun lääkkeen tilalle säännölliseen käyttöön lisättiin pitkävaikutteinen parasetamoli. 

Rouvalle oli kertynyt kotiin paljon lääkkeitä. Osa puuttui kokonaan lääkityslistalta, osa jo oli vanhentuneita. Kehotimme yhdessä geriatrin kanssa rouvaa hävittämään vanhentuneet ja tarpeettomat lääkkeet kotoa. Keskustelimme yhdessä myös mikä helpottaa insuliinin pistämistä muistisairaalla. 

Lisäksi neuvoimme rouvaa käyttämään ummetukseen makrogoli-valmistetta säännöllisesti. Sen sijaan kuitua sisältävä valmiste poistettiin lääkityslistalta. Rouva koki, ettei siitä ollut apua, ja suolen sisältöä lisäävä valmiste ei myöskään ole paras vaihtoehto opioidilääkityksen kanssa.  

Tämän arvion teki Sanna-Kaisa Tienhaara, joka on LHKA-erityispätevyyden suorittanut erikoisproviisori Lapuan keskusapteekista.

SäännöllisestiAnnos ennen arviotaMuutos
Ormox 10 mg, isosorbidimononitraatti1 x 2Lopetus
Risperidon 0,25 mg, risperidoni1 x 1Lopetus
Norgesic 35/450 mg, orfenadriini/parasetamoli½ x 1Lopetus
Vi-Siblin, ispaghulaTarvittaessaLopetus
Magnesium1 x 1Lopetus
Movicol, makrogoliTarvittaessaSäännöllisesti
Panadol Extend 665 mg, parasetamoliTarvittaessa1 x 1–3 säännöllisesti
Toujeo 300 U/ml, glarginininsuliini40 kyLääkitysturvallisuutta parannettu
Norspan 20 mikrog/h, buprenorfiini1/vkoVahvuus tarkistettu

Lisäksi jatketaan säännöllisesti:

Zanidip 10 mg, Plavix 75 mg, Memantiini 10 mg, Enalapril Comp 20/12,5 mg, Metoprolol 47,5 mg, Atorvastatin 10 mg, Betmiga 50 mg, Melatoniini 3 mg, Relvar Ellipta 184/22 mikrog, Somac 20 mg, Sertralin 50 mg, Hydrex semi 25 mg, Thyroxin 25 mikrog, Montelukasti 10 mg, Trajenta 5 mg, Calcichew 500 mg/20 mikrog ja Sideral Forte.

Lue myös

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 5 times
Said to be thoughtful 4 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times