Hyppää sisältöön

Tein lääkehoidon arvioinnin 91-vuotiaalle, yksin palveluasunnossa asuvalle miehelle.

Perussairauksina miehellä oli selkärankareuma, verenpaine- ja sepelvaltimotauti, eturauhasen liikakasvu ja dyslipidemia eli rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Taustalla oli myös toistuvia iriittejä eli silmän värikalvontulehduksia sekä kymmeniä vuosia sitten sairastettu sydäninfarkti, jonka yhteydessä oli tehty pallolaajennus.

Tuoreista laboratoriokokeista kävi ilmi, että miehellä oli lievä munuaisten vajaatoiminta, ja natriumarvot olivat alhaiset. CRP-arvo oli ollut jo pidempään koholla, mikä viittasi akuuttiin tulehdustilaan.

Miehen säännöllisesti käyttämät lääkkeet olivat kipulaastaria lukuun ottamatta apteekin annosjakelussa. Kotihoito kävi kerran vuorokaudessa aamulla lämmittämässä ruoan ja vaihtoi viikoittain kipulaastarin.

Ongelma

Omaiset olivat huolestuneet miehen heikenneestä liikuntakyvystä, ruokahalusta ja mielialasta sekä kivuista. Kipuja oli erityisesti istumaan tai makuulle mennessä ja tuolilta tai sängystä noustessa.

Mies oli apaattinen ja voimattoman oloinen. Haastattelussa tulivat esiin myös virtsaamisvaivat, huimaus, kaatuilu ja suun kuivuminen. Lisäksi jalkaterissä oli turvotusta.

Ratkaisu

Epäilin, että miehen heikentyneen yleiskunnon taustalla oli käytössä oleva kipulääkitys: opiodikipulaastari ja kipukynnyksen nostoon määrätty amitriptyliini.

Opioidien tyypillisiä haittoja ovat väsymys, masennuksen voimistuminen ja tapaturma-alttiuden lisääntyminen.

Ehdotuksestani kipulääkelaastari vaihdettiin puolet miedompaan vahvuuteen.

Koska amitriptyliini oli osoittautunut tehottomaksi kivun hoidossa ja se todennäköisesti antikolinergisena lääkkeenä oli suun kuivumisen ja virtsaamisvaikeuksien takana, lääke lopetettiin. Tilalle aloitettiin gabapentiini varovasti pienellä annoksella.

Huomasin, että eturauhasvaivaan oli käytössä epähuomiossa sekä finasteridi että dutasteridi. Lääkkeet vaikuttavat samalla mekanismilla, eikä niiden yhteiskäytöstä ole hyötyä.

Myöhemmin aloitettu dutasteridi lopetettiin ja tilalle virtsaamisvaikeuksia helpottamaan aloitettiin alfutsosiini.

Jalkojen turvotuksen hoitoon aloitettiin nesteenpoistolääke furosemidi, joka myöhemmin lopetettiin turvotusten väistyttyä. Tukisukat otettiin päivittäiseen käyttöön.

Seuranta

Mies kävi kuukauden kuluttua lääkitysmuutoksista laboratoriokokeissa ja lääkärin vastaanotolla. Natriumarvot olivat normaalit ja CRP-arvo laskenut sekä GFR-arvo parantunut.

Miehen mieliala oli selvästi kohonnut ja ruokahalu parantunut. Kipujen lievittymisen myötä mies pääsi taas liikkumaan entiseen tapaan. Myös virtsaaminen oli helpottunut ja nilkkaturvotus hävinnyt.

Iäkkään miehen elämänhalu oli palannut takaisin.

Lääkityskortti

SäännöllisestiAnnos ennen arviotaMuutos
Triptyl 10 mg, amitriptyliini1 x 1Lopetus
Dutasteride 0,5 mg, dutasteride1 x 1Lopetus
Norspan 20 µg, buprenorfiini1 x viikkoAnnoslasku ad 10 µg
Salazopyrin EN 500 mg, sulfasalatsiini2 + 1Annosnosto ad 2 x 2
Gabapentin 300 mg, gabapentiiniAloitus 1 x 2
Alfuzosin 10 mg, alfutsosiiniAloitus 1 x 1
Primaspan 100mg, asetyylisalisyylihappo1 x 1Ei muutosta
Atorvastatin 20 mg, atorvastatiini1 x 1Ei muutosta
Candesartan 8 mg, kandesartaani1 x 2Ei muutosta
Ismox 10 mg, isosorbidimononitraatti1 x 1Ei muutosta
Metohexal 47,5 mg, metoprololi1 x 1Ei muutosta
Finasterid 5 mg, finasteridi1 x 1Ei muutosta
Kalcipos D-forte 500 mg/20 µg, kalsium/D3-vitamiini1 x 1Ei muutosta
Panadol forte 1 g, parasetamoli1 x 3Ei muutosta
Tarvittaessa
Furesis 20 mg, furosemidialoitus 1 x 1

Palstalla esitellään todellisia lääkehoidon kokonaisarviointeja. Tämänkertaisen arvion teki hoitotutka.fi-yrityksen LHKA-erityisasiantuntija, farmaseutti Terttu Tiirola. Moniammatillisessa lääkehoidon arviointipalvelussa (LHA ja LHKA) ratkotaan erilaisia lääkehoitoon liittyviä ongelmia ja varmistetaan, että asiakkaan lääkitys on tarkoituksenmukainen. Aloitteen arviointiin voi tehdä potilas itse tai omainen, hoitaja, lääkäri, farmaseutti tai proviisori. Arvioinnin tekee erityiskoulutettu farmasian ammattilainen. Päätökset mahdollisista lääkitysmuutoksista tekee aina lääkäri.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 2 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times