Hyppää sisältöön

Jopa puolella keliakiaa sairastavista voi olla oireita, vaikka he noudattaisivat tarkasti gluteenitonta ruokavaliota. Ravinnon sisältämä piilogluteeni aiheuttaa heidän suolistossaan tulehduksen, joka vaurioittaa suolen limakalvoa ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Keliakian hoitoon kaivataankin kipeästi uusia lääkkeitä, joita voitaisiin käyttää gluteenittoman ruokavalion tukena. Pian sellainen voi olla tarjolla, jos ZED1227-tutkimuslääke osoittautuu tehokkaaksi ja turvalliseksi myös laajemmissa potilaskokeissa.

Aivan kuin potilaat eivät olisi gluteenia saaneetkaan

Lääkkeen tehosta saatiin vahvaa näyttöä Tampereen yliopiston johtamassa tutkimuksessa, jossa selvitettiin noin 10 000 geenin aktiivisuutta keliakiaa sairastavien potilaiden suolistonäytteissä.

Koepalat otettiin ennen ja jälkeen gluteenialtistuksen, jonka aikana osallistujat saivat kuuden viikon ajan kolme grammaa gluteenia päivässä. Määrä vastaa kahta–kolmea leipäviipaletta. Samalla he saivat joko tutkimuslääkettä tai lumetta.

– Lääkeaineryhmässä kaikkien geenien aktiivisuudet olivat normaaleja, aivan kuin potilaat eivät olisi gluteenia saaneetkaan. Tulos oli jopa ällistyttävän hyvä, kertoo tutkimuksen johtaja, solu- ja molekyylibiologian dosentti Keijo Viiri Tampereen yliopistosta.

Aiemmassa tutkimuksessa on havaittu, että ZED1227-lääke ehkäisee gluteenin aiheuttamia suolistovaurioita keliakiapotilailla. Tämä uusi tutkimus oli kuitenkin ensimmäinen, jossa lääkkeen teho osoitettiin molekyylitasolla. Tulokset julkaistiin arvostetussa Nature Immunology -lehdessä kesäkuussa.

Keijo Viirin mukaan ravintoaineiden imeytymistä edistävien geenien aktiivisuus voi olla keliaakikolla puutteellista, vaikka suolen nukkarakenne näyttäisi kudosnäytteissä terveeltä.

– Tutkimustamme voi verrata auton katsastukseen: perinteisellä mikroskoopilla näemme, että autossa on ajovalot ja renkaat, mutta molekyylitason mittauksilla voimme varmistaa, että jokainen mutterikin on paikallaan.

Lääke sammuttaa tulehduksen

Tampereella tutkittu ZED1227-lääke on vaikutustavaltaan transglutaminaasi 2 -entsyymin estäjä.

Kyseinen entsyymi muokkaa gluteenin ohutsuolessa muotoon, joka sitoutuu puolustusjärjestelmän HLA-molekyyleihin ja aiheuttaa tulehdusta keliaakikon suolistossa. Jos transglutaminaasi 2:n toiminta estetään, sammuu myös tulehdus.

Keliakiaan on kehitteillä myös muita lääkkeitä, jotka purevat gluteenin aiheuttamaan tulehdusreaktioon sen eri vaiheissa. Pisimmällä tutkimuksissa on latiglutenaasi-entsyymi, joka pilkkoo ravinnon sisältämää gluteenia. Kolmas kehitteillä oleva lääke kohdistuu HLA-molekyyliin, joka esittelee muokatun gluteenin elimistön tulehdussoluille.

– Tulevaisuudessa keliakiaa hoidetaan ehkä kolmen lääkkeen yhdistelmällä: yksi pilkkoo ravinnon gluteenin, toinen estää sitä muuttumasta keliaakikolle myrkylliseen muotoon ja kolmas blokkaa muokatun gluteenin esittelyn tulehdussoluille, Viiri kuvailee.

Kohti potilastutkimuksia

ZED1227 on nyt etenemässä laajoihin, faasin kolme potilastutkimuksiin. Jos kaikki etenee hyvin, lääke voisi olla potilaiden käytössä noin viiden vuoden kuluttua.

Lääkkeen tutkimus jatkuu myös Tampereella, jossa analysoidaan tänä syksynä geenien ilmentyminen 400 keliaakikon kudosnäytteistä. Koepalat on otettu lääketutkimukseen osallistuneilta potilailta, joilla oli keliakian oireita gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta.

– Tällä hetkellä näille potilaille ei ole tarjolla mitään tehokasta hoitoa, Keijo Viiri huomauttaa.

Kesällä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että osalla tutkituista 100 milligramman annos lääkettä ei täysin riittänyt sammuttamaan gluteenin aiheuttamaa tulehdusta ohutsuolessa. Nämä henkilöt olivat perineet molemmilta vanhemmiltaan geenimuodon, joka altistaa keliakialle.

– Nämä korkean riskin keliaakikot ovat erityisen herkkiä pienellekin määrälle ravinnon gluteenia. Heille voisi olla tarpeen korkeampi lääkeannos tai pidempi lääkekuuri, Viiri pohtii.

ZED1227-lääkkeen on kehittänyt lääkeyhtiö Zedira. Lääketutkimuksen, josta suolistokoepalat saatiin, toteutti Dr. Falk Pharma -yhtiö.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 2 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times