Hyppää sisältöön

Hallitus aikoo laajentaa joidenkin itsehoitolääkkeiden myyntiä päivittäistavarakauppoihin ja muihin vähittäismyyntipisteisiin. Laajennuksen yhtenä tavoitteena on laskea itsehoitolääkkeiden hintoja.

Maissa, joissa näin on tehty, ei tavoitteeseen ole välttämättä päästy. Kansainvälisistä tutkimuksista ei löydy selvää näyttöä sille, että itsehoitolääkkeiden myynnin laajentaminen apteekkien ulkopuolelle laskisi niiden hintoja.

Julkisessa keskustelussa viitataan usein Ruotsiin, jossa itsehoitolääkkeitä on myyty kaupoissa jo yli kymmenen vuotta. Nyt joitakin tunnettuja lääkebrändejä saa kaupoista halvemmalla kuin apteekeista, mutta edullisimmat, vastaavat rinnakkaislääkkeet löytyvät kuitenkin edelleen apteekeista.

Norjassa itsehoitolääkkeitä on myyty kaupoissa kauemmin kuin Ruotsissa, jo parikymmentä vuotta. Siellä hinnat ovat kuitenkin selvästi Ruotsia kalliimmat.

Itsehoitolääkkeiden hintoihin ei niinkään vaikuta niiden myyntikanava, vaan se, miten hintoja säännellään.

Tanskassa apteekkien ulkopuoliseen myyntiin vapautetut itsehoitolääkkeet ovat päinvastoin kallistuneet kolmanneksella (33 %) vuodesta 2000, kun samassa ajassa vain apteekkimyynnissä oleva lääkevalikoima on halventunut yli puolella (-54 %).

Itsehoitolääkkeiden hintoihin ei niinkään vaikuta niiden myyntikanava, vaan se, miten hintoja säännellään. Esimerkiksi Ruotsissa apteekit saavat ottaa lääkeyrityksiltä vastaan alennuksia ja kilpailuttaa näin lääkehankintojaan. Ruotsissa ei tunneta myöskään apteekkiveroa.

Tilastokeskuksen datakaan ei tue olettamusta, että hyödykkeet kaupoissa halpenisivat. Esimerkiksi ruoan hinnan nousu on koko 2000-luvulla ollut omaa luokkaansa itsehoitolääkkeisiin verrattuna.

Itsehoitolääkkeen hinnasta suurin osa on lääkeyrityksen osuutta. Jos hintoja halutaan Suomessa laskea, pitää harkita ostoalennusten sallimista apteekeille ja apteekkiveron poistamista itsehoitolääkkeiltä.

Hintojen alentaminen ei siis edellytä toimivan jakelun laajentamista ja maankattavan apteekkiverkoston vaarantamista.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 30 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 1 times