Hyppää sisältöön

Eniten vaikutusvaltaa on varakkaiden maiden päättäjillä, vähiten yksittäisellä lääkkeiden käyttäjällä.

Göteborgin yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet 33 keskeistä toimijaa, joilla on avaimet ehkäistä antibioottiresistenssiä. Tutkimuksen mukaan keskeisten toimijoiden joukossa ovat muiden muassa tutkimusta tekevät lääkeyhtiöt, rinnakkaislääkkeiden valmistajat, vaikuttavia lääkeaineita valmistavat alihankkijat, lääkintäviranomaiset, kuluttajayhdistykset sekä terveysviranomaiset.

Eniten vaikutusvaltaa olisi tutkijoiden mukaan varakkaiden maiden päättäjillä, sillä näissä maissa lääkkeet useimmiten käytetään ja näillä mailla on myös taloudellista vipuvoimaa. Parasta olisi, jos nämä valtiot kykenisivät tekemään yhteistyötä tilanteen korjaamiseksi.

Jonkinlaista vaikutusvaltaa on tutkijoiden mukaan myös lääkkeiden valmistajamaiden kansalaisilla, samoin kuin suurimpien kuluttajamaiden kansalaisilla. Sen sijaan yksittäisillä lääkkeidenkäyttäjillä on tutkijoiden mukaan hyvin vähän mahdollisuuksia vaikuttaa lääkkeiden tuotantoprosessien ongelmiin.

Yksi merkittävimmistä tekijöistä antibioottiresistenssin ehkäisyssä on estää lääkeaineiden vuoto ympäristöön valmistusprosessin aikana. Juuri tähän edellä mainitut toimijat voivat tutkijoiden mukaan vaikuttaa.

Lisää läpinäkyvyyttä

Avainsanaksi asioiden korjaamisessa tutkijat nimeävät läpinäkyvyyden. Niin kuluttajien, median kuin päättäjienkin tulisi voida saada tietää, missä ja millaisissa oloissa lääkkeet valmistetaan. Tämä kannustaisi lääkeyhtiöitä varmistamaan, että ne voivat osoittaa valmistusketjunsa olevan ekologisesti kestävä.

Yksi tapa olisi vaatia lääkkeisiin alkuperämerkinnät. Toinen keino voisi olla laatia ympäristökriteerit, joiden nojalla kukin maa voisi valita, mitä lääkkeitä ottaa myyntiin.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, millaiset tekijät kannustavat ja toisaalta estävät vaikutusvaltaisia toimijoita ryhtymästä tositoimiin ongelmien ehkäisemiseksi. Tutkijoiden mukaan tilanteen korjaaminen vaatisi tarttumista osin monimutkaisiin prosesseihin, mikä ei tietenkään ole helppoa. Lisäksi avaintoimijoiden intressit ovat keskenään osin ristiriitaisia, mikä vaikeuttaa yhteisen sävelen löytämistä.

Tutkimus on julkaistu Environmental Health -lehdessä ja siitä uutisoi LäkemedelsVärlden.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times