Probioottivoide voisi auttaa atoopikkoa
- 19.12.2019 at 10:52
Kun iholla on riittävästi hyviksiä, ne voivat estää pahisten lisääntymistä, kuvaa tutkimusjohtaja.
Tulevaisuudessa atooppista ihottumaa voidaan ehkä ehkäistä ja hoitaa probioottivoiteella, joka sisältää luonnollisia, ihon terveyttä edistäviä mikrobeja.
Voide toimisi vastaavalla tavalla kuin nykyisin käytössä olevat probioottivalmisteet, jotka parantavat suoliston hyvinvointia.
– Iholla elää normaalisti paljon erilaisia mikrobeja sulassa sovussa. Meidän tulisi pohtia, miten tällaista luonnollista, tasapainoista tilannetta voisi edistää, kuvailee professori, tutkimusjohtaja Harri Alenius Helsingin yliopistosta ja Karoliinisesta Instituutista.
Alenius toimi koordinoijana EU:n rahoittamassa, laajassa MAARS-tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin ihon bakteerien osuutta atooppisessa ihottumassa ja psoriaasissa.
Tutkimuksen mukaan atooppisissa ihottumakohdissa on paljon enemmän Stafylococcus Aureus -bakteeria kuin samojen ihmisten terveellä iholla. Ihottumassa myös terveyttä edistävien bakteerien määrä on vähentynyt.
Mikrobit tasapainoon
Lisäksi havaittiin, että S. Aureuksen tuottamat toksiinit vaikuttavat ihon rakenteeseen ja puolustusmekanismeihin.
– Pystyimme ensimmäistä kertaa osoittamaan, millainen yhteys ihon mikrobeilla ja atooppisen ihottuman tulehdusmekanismeilla on, Alenius kertoo.
Osalla tutkituista atoopikoista S. Aureus -bakteeria esiintyi vähemmän. Aleniuksen mukaan tämä voi antaa viitteitä siitä, että atooppisessa ihottumassa on monenlaisia tautimuotoja.
Psoriaasissa ei havaittu, että tietyllä mikrobilla olisi yhtä vahva yhteys ihottumaan kuin atopiassa. Näyttääkin siltä, että useat eri mikrobit vaikuttavat psoriaatikon ihon tulehdusreaktioon.
S. Aureus on yleinen ihon ja limakalvojen bakteeri, joka aiheuttaa vain harvoin infektioita. Olennaista on, että iholla vallitsee tasapaino eri mikrobilajien kesken.
– Mikrobeista ehdottomasti suurin osa on meidän ystäviä. Kun iholla on riittävästi hyviksiä, ne voivat estää pahisten lisääntymistä, Alenius painottaa.
Nature Communications 10, 4703 (2019)