Hyppää sisältöön

Apteekissa voi nyt asioida toisen puolesta sähköisellä valtuutuksella ja ostaa reseptilääkkeitä esimerkiksi perheenjäsenille tai omaisille.

Suomalaiset voivat nyt valtuuttaa jonkun toisen asioimaan puolestaan apteekissa sähköisellä valtakirjalla. Tämä auttaa muun muassa alaikäisten lasten vanhempia ja omaishoitajia hoitamaan perheenjäsentensä tai muiden läheistensä lääkeasioita.

Väestörekisterikeskuksen tuottamiin Suomi.fi-valtuuksiin on lisätty apteekkiasiointi. Kuka tahansa voi nyt antaa palvelussa sähköisen valtuuden haluamalleen henkilölle.

Vanhempien oikeus asioida lastensa puolesta voidaan tarkistaa Väestörekisterin tiedoista. Asiakkaan on muistettava lapsensa henkilötunnus.

– Tämä auttaa esimerkiksi, kun pitäisi hakea sairaan lapsen lääkkeet apteekista, mutta lapsen Kela-kortti sattuu olemaan lasta lääkärissä käyttäneen puolison lompakossa. Nyt riittää, että mukana on oma henkilöllisyystodistus, kertoo hankepäällikkö Iiro Salonen Suomen Apteekkariliitosta.

Toimii kaikissa apteekeissa

Uutta järjestelmää on testattu pari viikkoa kaikissa apteekkijärjestelmissä ongelmitta. Puolesta asiointi on siis mahdollista kaikkialla Suomessa.

Valtuus on voimassa kaikissa apteekeissa valtuuttajan määrittelemälle ajalle.  Potilaan dokumentteja ei enää tarvita, vaan farmaseutti tarkistaa asiointivaltuuden apteekkijärjestelmän kautta.

Lisäksi toisen puolesta asioivan henkilöllisyys tarkistetaan apteekissa. Tunnistamiseen käy passi, henkilökortti tai ajokortti, mutta ei Kela-kortti.

Asiakkaan ei ole pakko siirtyä sähköiseen valtuutukseen, sillä alkuvaiheessa myös vanhat toimintamallit kelpaavat.

Verkkoasiointiin loppuvuodesta

Valtuus toimii aluksi vain fyysisessä asioinnissa, mutta loppuvuodesta puolesta asioiminen laajenee verkkoapteekkeihin.

Suomi.fi-valtuudet on keskitetty palvelu, jossa voi valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen asioimaan puolestaan valitsemissaan asioissa. Palvelussa voi myös hallinnoida omia valtuutuksiaan keskitetysti.

Apteekkiasiointiin valtuutetulla henkilöllä on oikeus noutaa reseptilääkkeitä, uusia reseptejä, tarkistaa Kela- ja reseptitietoja, mitätöidä reseptejä ja pyytää yhteenvetoa resepteistä toisen puolesta.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa hyödynnetään sähköistä valtuutta myymäläasioinnissa.

Näin sähköinen valtuus toimii

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times