Hyppää sisältöön

Lääkäreiden mielestä sähköisen reseptin korjaaminen on kuitenkin vaikeaa, hidasta ja monimutkaista. Lääkärin on usein helpompaa kirjoittaa kokonaan uusi resepti.

Reseptien sähköinen käsittely on sujuvoittanut lääkkeiden määräämistä, koska lääkäri näkee tarvittaessa Reseptikeskuksesta, mitä lääkkeitä potilaalle on määrätty muualla.

Lääkärit hyödyntävät Reseptikeskusta erityisesti silloin, kun potilas ei ole entuudestaan tuttu tai hän ei muista  lääkitystään. Lisäksi huumausaineiden ja pkv-lääkkeiden käytön seuraaminen on helpottunut sähköisen reseptin ansiosta.

Moni lääkäri kokee kuitenkin, että sähköisen reseptin korjaaminen ja uudistaminen on vaikeaa, hidasta ja monimutkaista. Lääkärin on usein helpompi kirjoittaa kokonaan uusi resepti kuin korjata jo olemassa olevaa.

Tiedot käyvät ilmi julkisen perusterveydenhuollon lääkäreille tehdystä Itä-Suomen yliopiston haastattelututkimuksesta, johon haastateltiin yhteensä 42 lääkäriä viideltä eri erityisvastuualueelta (HYKS, TYKS, TAYS, KYS ja OYS) kevättalvella 2015.

Tarpeettomat reseptit häiritsevät

Lähes puolet lääkäreistä kertoi, että potilastietojärjestelmässä ja Reseptikeskuksessa olevat potilaan lääkitystiedot eivät ole yhtenevät.

Reseptikeskuksesta on vaikea hahmottaa potilaan ajantasaista lääkitystä mm. siksi, koska tarpeettomia reseptejä ei poisteta. Potilaan ajantasaisen kokonaislääkityksen selville saaminen on keskeinen osa potilas- ja lääkitysturvallisuutta.

Lisäksi lääkärit kokevat, että potilastietojärjestelmän ja Reseptikeskuksen välinen yhteys ei toimi kunnolla. Tietojen siirto tapahtuu hitaasti ja esimerkiksi potilastietojärjestelmässä reseptiin tehdyt muutokset eivät tallennu automaattisesti Reseptikeskukseen.

Vuoden 2017 alusta lähtien sähköisen reseptin käyttö on ollut pakollista kaikissa terveydenhuollon toimipisteissä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times