Millaista on apteekin arki terveyskeskuksen tiloissa?
- 11.01.2017 at 09:18
Toistaiseksi Kyllön apteekki on yksi harvoista, jotka toimivat samoissa tiloissa perus- tai erikoissairaanhoidon kanssa.
Toistaiseksi Kyllön apteekki on yksi harvoista, jotka toimivat samoissa tiloissa perus- tai erikoissairaanhoidon kanssa.
Jyväskylän Kyllön apteekki on toiminut jo pitkään Kyllön terveyskeskuksen ja sairaalan kanssa samoissa tiloissa.
Yhteys myös erikoisterveydenhuoltoon on vahva, sillä Kyllön apteekki sijaitsee vain kivenheiton päässä Keski-Suomen keskussairaalasta.
Fyysinen läheisyys tarkoittaa tiivistä yhteistyötä, kertoo Kyllön apteekkari Birgitta Huttula.
– Kyllön sairaalan hoitajat saattavat esimerkiksi soittaa osastoilta, että täältä on nyt potilas kotiutumassa ja että hän tarvitsisi tällaiset lääkkeet. Me sitten haemme asiakkaan Kela-kortin ja toimitamme hänelle lääkkeet osastolle ennen kotiinlähtöä, apteekkari kertoo.
Soiton avulla voidaan myös varmistaa, että kotiutuvalle määrättyjä lääkkeitä on apteekissa.
Varmistus on tarpeen etenkin silloin, kun potilas tarvitsee harvinaisempia tai erityisen kalliita lääkkeitä.
– Varsinkin sädesairaalasta hoitajat soittavat usein meille ja tiedustelevat joidenkin kalliiden lääkkeiden varastotilannetta ja varaavat lääkkeitä kotiutettaville potilaille, Huttula kuvailee.
Fyysisen läheisyyden edut ovat myös hyvin arkisia: Kun apteekin, terveyskeskuksen ja sairaalan työntekijät aterioivat samassa ruokalassa, tieto ja ideat liikkuvat jouhevasti.
– Juurikin kutsuimme terveyskeskuksen haavahoitajan puhumaan kotisairaanhoitajille pitämäämme koulutustilaisuuteen, Huttula kertoo.
Sijaintinsa ansiosta apteekissa vierailee vuosittain myös lääkäriopiskelijoista tutustumassa apteekin toimintaan ja palveluihin.
Apteekkari Birgitta Huttula kertomassa apteekin toiminnasta Itä-Suomen yliopiston lääkäriopiskelijoille.
Sijainti muokkaa lääkevalikoimaa
Terveyskeskuksen ja sairaalan läheisyys muokkaa voimakkaasti Kyllön apteekin myyntiä: apteekin myynnistä 95 prosenttia on reseptilääkkeitä, eli selvästi enemmän kuin keskivertoapteekin.
Keskimäärin reseptilääkkeet vastaavat noin 80 apteekkien myynnistä.
Kyllön apteekista haetaan lisäksi hyvin erityyppisiä reseptilääkkeitä kuin esimerkiksi kauppakeskusapteekeista.
Eroa kuvaa hyvin vertailu, jonka Kyllön apteekkari teki Jyväskylän keskustassa toimivan kollegansa kanssa: Kun molemmat listasivat apteekkinsa sata kysytyintä reseptilääkettä, listoilta löytyi vain yksi yhteinen tuote.
– Me toimitamme erittäin paljon niin sanottuja kalliita lääkkeitä, kuten syövän hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Tähän vaikuttaa sijaintimme erikoissairaanhoidon läheisyydessä, Huttula kertoo.
Myynnin jakauma on haaste kannattavuudelle
Myynnin jakauma on haaste apteekin kannattavuudelle, sillä reseptilääkkeiden hintoja on useina vuosina painettu roimasti alaspäin.
Hintojen lasku on kasvattanut itsehoitolääkkeiden ja muun myynnin merkitystä apteekeissa.
Mutta juuri niiden kysyntä Kyllön apteekista on hyvin vähäistä.
Lisäksi kalliiden lääkkeiden myynti nostaa lääkeliikevaihtoa, jonka mukaan apteekkarit maksavat apteekkiveroa. Näin lääkkeen toimittamisesta tuleva kate jää pieneksi.
– Olisi tasapuolisempaa, jos apteekkivero määritettäisiin myyntikatteen perusteella, Huttula pohtii.