Hyppää sisältöön

Apteekeista toimitetaan asiakkaille kotiin verkkoapteekkitilauksia, dialyysinesteitä, annosjaeltuja lääkkeitä ja muita lääketoimituksia.

Apteekkariliton tekemän tuoreen selvityksen mukaan apteekit toimittavat erilaisia lääkekuljetuksia asiakkaille kotiin yli 63 500 kertaa vuodessa.

Munuaissairaiden dialyysinesteitä kuljetetaan 12 400 kertaa vuosittain. Yhden kuljetuserän paino on noin 200 kiloa, mutta siitä huolimatta kuljetuksesta huolehtii lähes aina (90 %) apteekin oma henkilökunta.

Annosjaeltuja lääkkeitä toimitetaan paljon palvelutaloihin ja kotisairaanhoidon asiakkaille, mutta myös kotona itsenäisesti asuva, paljon lääkkeitä käyttävä asiakas voi tilata apteekista lääkkeensä jaeltuna valmiiksi annoksiin.

Annosjaellut lääkkeet toimitetaan asiakkaalle kahden viikon erissä. Kotiin näitä lääkkeitä kuljetetaan apteekeista noin 18 000 kertaa vuodessa.

Verkkoapteekkien kysyntä viriämässä

Verkkoapteekit ovat hiljalleen saavuttamassa aseman yhtenä apteekin palvelukanavana, ja se vaikuttaa myös kotiinkuljetuspalveluiden kysyntään.

Tällä hetkellä verkkoapteekeista toimitetaan lääke- ja muita tilauksia asiakkaan kotiin tai muuhun osoitteeseen noin 17 500 kertaa vuodessa.

Verkkoapteekkitilausten kuljetuksesta peritään pääsääntöisesti maksu. Tavallisimmin kuljetuksesta vastaa Posti tai muu kuljetusyritys.

Syyt kotiinkuljetuksiin vaihtelevat

Apteekit kuljettavat asiakkailleen lääkkeitä kotiin useista muista syistä. Erityisesti pienet, haja-asutusalueen apteekit toimittavat lääkkeitä kotiin asti esimerkiksi silloin, jos asiakas ei pääse sairauden vuoksi asioimaan apteekkiin tai jos osa lääkkeistä on jäänyt saamatta.

Näissä erityistilanteissa kuljetuksesta vastaa lähes aina apteekin oma henkilökunta. Kuljetuksia on vuosittain arviolta 15 700 kertaa.

Kotiinkuljetuksesta ei peritä maksua erityisesti silloin, jos lääke on jäänyt saamatta apteekista johtuvasta syystä. Muuten kotiinkuljetuksesta perii maksun noin puolet apteekeista.

Palveluyksikoiden ja kotisairaanhoidon lääkekuljetuksia moninkertaisesti

Apteekkariliiton jäsenilleen tekemä kysely rajattiin kuljetuksiin, joissa lääke toimitetaan asiakkaalle kotiin tai muuhun asiakkaan toivomaan osoitteeseen.

Tätä merkittävästi enemmän on kuljetuksia asiakkaille esimerkiksi yksityisiin sekä kunnan tai kaupungin tehostetun palveluasumisen yksiköihin ja kotisairaanhoidon asiakkaille.

– Minusta merkityksellisintä on se palvelu, jota tarjoamme niille asiakkaille, jotka eivät enää ikänsä tai sairautensa vuoksi pääse itse asioimaan apteekkiin, kertoo Tampereen Keskustorin apteekin apteekkari Esko Sorvala.

Tavallisimmin apteekista viedään asiakkaan tai hoitajien tilaamat lääkkeet ja muut apteekkituotteet hoitokotiin 1–2 kertaa viikossa, mutta myös useammin jos on tarvetta.

– Toimitamme lääkkeitä tarpeen mukaan. Äkillinen lääkkeen tarve tulee esimerkiksi silloin, jos asiakas tarvitsee lääkekuurin virtsatieinfektioon tai antibioottihoidon.

Sorvalan mukaan sairaalasta palveluyksikköön kotiutuneella henkilöllä lääkehoito on voinut muuttua tai sairaalassa on aloitettu uusi lääkehoito, jolloin lääkkeet toimitetaan heti.

Myös syöpähoitojen loppuvaiheessa asiakas voi tarvita lääkkeitä jopa useita kertoja päivässä.

Kuljetuspalvelun kysyntä kasvaa

Joustavan kuljetuspalvelun tarve on vuosien varrella kasvanut jatkuvasti, ja tällä hetkellä Tampereen Keskustorin apteekki käyttää siihen viikossa 20-25 työtuntia.

Apteekilla on myös oma auto kuljetustoimintaa varten. Sorvala kertoo, että kuljetuspalvelusta on vain joskus poikkeustapauksessa peritty pieni maksu.

Apteekkariliitto teki lokakuussa kyselyn jäsenapteekeilleen lääkkeiden toimittamisesta kotiin. Kyselyyn vastasi 70 prosenttia apteekeista. Vastanneista 74 prosenttia kuljetti lääkkeitä asiakkaille kotiin.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times