Hyppää sisältöön

Apteekit palautuvat ketjuilta takaisin proviisoreiden omistukseen vuoteen 2020 mennessä. Proviisoreiden toiveena on potilaslähtöinen apteekkijärjestelmä, kuten Suomessa.

Vuodesta 2020 lähtien apteekkin omistajuus muuttuu Virossa siten, että apteekista vähintään 51 prosenttia tulee olla proviisorin omistuksessa. Yksi proviisori voi omistaa neljä apteekkia, samoin kuin ulkopuolinen sijoittaja.

Viron proviisoriseura on erittäin tyytyväinen muutokseen ja odottaa uudistusta monesta syystä.

– Meidän täytyy löytää tasapaino terveydenhuollon ja bisneksen välillä. Tarvitsemme samanlaisen potilasorientoituneen apteekkijärjestelmän kuin Suomessa tai Saksassa, kertoo Viron proviisoriseuran hallituksen puheenjohtaja Karin Alamaa-Aas.

Muutoksen taustalla on se, että Viron apteekkimarkkinat ovat laajentuneet kohtuuttomasti. Maassa on asukasta kohden huomattavasti enemmän apteekkeja kuin esimerkiksi Suomessa tai Ruotsissa.

Apteekkien suuri määrä ei kuitenkaan takaa hyvää palvelua, sillä apteekit ovat keskittyneet pitkälti kaupunkeihin. Maassa on myös farmaseuttipula.

Viron apteekkimarkkinoista peräti 70–80 prosenttia on viiden apteekkiketjun hallinnassa.

– Ketjuapteekkien apteekkareilla ei ole tällä hetkellä päätösvaltaa esimerkiksi apteekin tuotevalikoimaan, vaan päätökset tehdään ketjujen johdossa, jossa ei välttämättä ole farmasian ammattilaisia, Alamaa-Aas kertoo Apteekkarilehdelle.

Kaikki muuttuu vuoteen 2020 mennessä

Farmasian ala on jo valmistautunut muutokseen. Ensimmäinen askel on perustaa Viroon yhteinen farmasian ammattilaisten järjestö, jolla selkeä yhteinen mielipide asioista.

Esimerkiksi kysymykset apteekkien omistajuudesta ja vapaudesta jakavat tällä hetkellä mielipiteitä.

Farmasian ammattilaiset tulevat saamaan järjestöltä neuvoja esimerkiksi apteekkien ostoon nykyisiltä ketjuapteekeilta.

Samalla tarvitaan koulutusta, erityisesti liiketoiminnan pyörittämiseen. Liitto tulee kehittämään uusia palveluja ja vaalimaan farmaseuttisten palveluiden laatua.

– Meillä on kaiken tämän toteuttamiseen jo osaamista ja intoa, mutta tarvitsemme myös viranomaisten apua, Alamaa-Aas kertoo.

Mallia Suomen apteekkijärjestelmästä

Virolaiset farmasian ammattilaiset pyrkivät vaikuttamaan siihen, millainen apteekkijärjestelmä maahan lopulta syntyy. Mallia on tarkoitus ottaa ainakin Suomesta.

Alamaa-Aas vieraili Apteekkariliitossa Viron Proviisoriseuran ja virolaisten poliitikkojen muodostaman delegaation kanssa. He kuuntelivat kiinnostuneena, miten suomalainen apteekkijärjestelmä toimii.

– Tällä hetkellä Viron apteekit ovat liian bisneshenkisiä, eikä se ole hyväksyttävää terveydenhuollossa. Suomessa ja Saksassa, joissa apteekin omistaminen on säänneltyä, toiminta on selvästi potilaslähtöisempää, Alamaa-Aas kertoo.

Hänestä Suomen apteekkijärjestelmässä on hyvää etenkin yhteistyö perusterveydenhuollon kanssa. Apteekit myös kehittävät toimintaansa jatkuvasti.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times