Hyppää sisältöön

Mahdollinen yhteistyö toisen sote-alueen kanssa ei hidasta Eksoten suunnitelmia ottaa avoapteekit mukaan virtualisoituvaan palvelurakenteeseen.

Etelä-Karjalan Eksote on ollut esillä sote-spekulaatioissa hallituksen kerrottua viikonloppuna tulevat sote-alueet. Eksote voi olla yksi niistä kolmesta alueesta, jotka velvoitetaan muodostamaan sote-palveluista vastaava alue yhdessä naapurinsa kanssa.

– Jos yhteistyövelvoite tulee, niin sitten liikutaan joko Kymenlaakson tai Etelä-Savon suuntaan. Tämän kolmion sisältä ratkaisu täytyy löytyä, Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen sanoo.

Eksote poikkeaa naapurimaakunnistaan siinä, että siellä kaikki sosiaali-, ja perus- ja erikoissairaanhoidon palvelut rukattiin saman kehyksen sisään jo muutama vuosi sitten. Se on toiminut monesti esimerkkinä onnistuneesta sote-uudistuksesta.

Itkosen mukaan mahdollisen yhteistyövelvoitteen pitääkin käytännössä merkitä erikseen sovittavaa yhteistyötä toiminnan järjestämisessä. 

Itkonen ei usko, että yksikään maakunta- tai sote-alueen sairaala lopettaa toimintaansa vielä moneen vuoteen. Laajasti päivystäviä sairaaloita on nyt 19, mutta hallitus haluaa karsia ne 12:een.

– On vaikea ymmärtää, miten tähän 12:een laajasti päivystävään sairaalaan on päädytty. Ehkä päätös on syntynyt kompromissina lukumäärästä, mutta ei siinä toimintaa ole kyllä ajateltu.

Itkonen on ehdoton siinä, ettei mahdollinen yhteistyö jonkun muun alueen kanssa jarruta Eksoten omia kehittämissuunnitelmia.

Eksotessa ollaan siirtymässä toisen vaiheen uudistukseen, jossa tullaan tarkastelemaan myös avoapteekkien roolia osana virtualisoituvaa palvelurakennetta.

– Emme me rupea missään tapauksessa ketään odottamaan. Haluamme katsoa nyt seuraavaksi, miten avoapteekin rooli tulee liittymään palvelusuunnitelmiin.

Kotihoidon asukkaiden lääkitys kuntoon

Eksoten tavoitteena on tukea ihmisen toimintakykyä kotona. Seuraavaksi alueella aiotaan tarkastella sitä, ovatko kotihoidon asiakkaiden ravitsemus ja lääkitys kohdallaan. Jälkimmäiseen Itkonen kaipaa farmasian ammattilaisten apua.

– Kotona asuvan ihmisen vointi saattaa äkkiä romahtaa ravitsemuksen tai lääkityksen takia. Silti hänet viedään ambulanssilla sairaalaan makaamaan pariksi päiväksi, eikä hän hyödy siitä juuri oikein mitään, Itkonen puhahtaa.

Vielä ei tiedetä, palkataanko kotihoitoon farmaseutti vai ostetaanko palvelu ulkopuolelta, esimerkiksi avoapteekeilta.

– Totta ihmeessä tällainen palvelu voidaan ostaa apteekeilta, ja heillä on mahdollisuus lisäarvoistaa omaa osaamistaan entisestään.

Samanlaista osaamista kaivataan myös leikkauksiin tulevien ihmisten lääkityksen tarkastuksiin: nyt leikkauksia perutaan viime hetkellä, kun tarkka lääkitys ei ole lääkäreiden tiedossa.

– Nyt syksyllä tai viimeistään ensi vuoden alussa olemme avoapteekkeihin yhteydessä, Itkonen kertoo.

Hallinto keskitetään, palvelut vaikka olohuoneeseen

Eksote tuottaa palveluita yli 130 000 asukkaalle, ja Itkosen puheissa palvelut ovat heillä jokaisella tarvittaessa jopa olohuoneessa.

Sillä Itkoselle sote muuttaa kaiken. Tai niin hän ainakin toivoo. Suurin muutos ei tapahdu lainsäädännössä vaan asenteissa.

– Uskallammeko hylätä vanhan maailman ja toteuttaa uutta, jossa kenenkään ei tarvitse jonottaa palveluihin ja budjetit pitävät?

Digitalisaation ja virtuaalipalveluiden avulla lääkärit eivät enää kohta istu odottamassa potilaita eivätkä potilaat odota palveluita.

– Digitalisaatio ei tarkoita terveydenhuollossa suuruuden ekonomiaa eikä keskittämistä, vaan henkilökohtaista palvelua. Ja tässä myös avoapteekeilla voi olla isokin rooli, Itkonen sanoo.

Palvelut ideoitava kansalaisten tarpeista lähtien

Etälääkäripalveluita hyödynnetään Eksotessa jo, mutta lääkärikunta on sitä kohtaan penseä.

Itkosta tämä jurppii, ja todella jurppiikin.

– Jos julkinen terveydenhuolto jatkuvasti jumittaa tätä vastaan, niin tässä käy kohta niin, ettei meidän tarvitse tarjota muutakaan palvelua! Julkiselle puolelle jää lääkäreitä pyörittämään palveluita vanhoilla menetelmillä vanhusväestölle, muut hakevat palvelun sieltä, mistä sen helpoiten saavat.

Tähän uuteen asenne- ja palvelumaailmaan Itkonen kutsuu myös apteekkeja.

– Tietysti olisi kaikkein parasta, että apteekki tulisi uudella tavalla verkostoon, jossa palvelut ideoidaan kansalaisten, ei työntekijöiden tai yritysten näkökulmasta.

Ajatus etälääkäripalveluiden tarjoamisesta apteekissa on Itkosen mukaan ihan mahdollinen.

– Kaiken pitää vain olla avointa ja läpinäkyvää, ja se on digitalisaation aikana täysin mahdollista.

Jos uutta asennetta ei omaksuta, sote jää kalliiksi hallinnolliseksi uudistukseksi.

– Silloin betonoidaan vanha asenne ja järjestelmä, vaikka yritettiin luoda uutta. Näin kävi potilaskertomusjärjestelmillekin: ne matkivat 1970-luvun mallia, eikä niistä kukaan ole saanut mitään muuta kuin valtavat investoinnit.

Eksote

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times