Apteekkariliitto: Lisäsäästöt tehtävä lääkehoitoja rationalisoimalla
- 12.10.2015 at 03:49
Ensi vuoden lääkesäästöt heikentävät lääkehuollon toimivuutta ja suomalaisten sitoutumista lääkehoitoihinsa, Apteekkariliitto arvioi.
Ensi vuoden lääkesäästöt heikentävät lääkehuollon toimivuutta ja suomalaisten sitoutumista lääkehoitoihinsa, Apteekkariliitto arvioi.
Hallitus päätti viime keväänä, että lääkekorvauksissa säästetään 150 miljoonaa euroa vuonna 2017. Syksyn budjettiriihessä säästöjä kuitenkin aikaistettiin niin, että säästöstä 50 miljoonaa euroa toteutetaan jo vuonna 2016.
Ensi ja sitä seuraavalle vuodelle suunnitellut säästöt ovat mittaluokaltaan yli 10 prosenttia Kelan lääkekorvauksista.
– Säästöt ovat niin suuret, että niiden toteuttaminen heikentää väistämättä lääkehuollon toimivuutta ja suomalaisten sitoutumista lääkehoitoonsa, Apteekkariliitto toteaa maanantaina (12.10.) sosiaali- ja terveysministeriölle lähettämässään lausunnossa hallituksen esitysluonnoksesta.
Pikaisella lausuntokierroksella olleen esitysluonnoksen mukaan 50 miljoonan euron säästö on tarkoitus toteuttaa niin, että puolet siitä kohdistuu lääkkeiden käyttäjille ja puolet lääkealan toimijoille.
Esityksen mukaan vuoden alussa käyttöön tuleva alkuomavastuu olisikin 60 euroa aiemmin päätetyn 45 euron sijaan. Samalla lääkekohtaisia omavastuita korotettaisiin ylimmässä erityiskorvausluokassa ja vuotuisen lääkekaton ylittäneillä.
Lääkeyrityksiltä kerättäisiin yhteensä liki 17 miljoonaa euroa uudentyyppisellä takaisinmaksumenettelyllä ja apteekeilta 4,6 miljoonaa euroa tilapäisellä apteekkimaksun korotuksella. Tämä johtaa siihen, että yhä useamman kalliin lääkkeen myyntikate on suurimmissa apteekeissa miinusmerkkinen.
Leikkausten sijaan rationaalista lääkehoitoa ja lääkehävikki pienemmäksi
Apteekkariliitto muistuttaa, että lääkemenoja on viime vuosina leikattu useilla valtiovallan toimenpiteillä.
Vuonna 2003 tuli käyttöön lääkevaihto ja vuonna 2009 lääkkeiden viitehintajärjestelmä. Lääkkeiden tukkuhintoja on leikattu viidellä prosentilla vuosina 2006 ja 2013 ja lisäksi vielä ATC-ryhmittäin erikseen.
– Vuodelle 2017 kaavaillut säästöt pitää leikkausten sijaan saada aikaan rationaalisen lääkehoidon keinoin, eli parantamalla lääkehoidon toimivuutta ja kohdentamalla lääkkeen käyttöä oikein. Myös lääkehävikkiä vähentämällä voidaan saada aikaan merkittäviä säästöjä, toteaa Apteekkariliiton puheenjohtaja Marja Ritala.
Apteekkariliiton mukaan avohuollon apteekit pystyvät tarjoamaan useita keinoja rationaalisen lääkehoidon edistämiseksi.
Apteekkariliitto kannatti tukkuhintojen alentamisvaihtoehtoa
Apteekkariliiton mielestä luonnosehdotuksessakin pohdittu lääkkeiden tukkuhintojen alentaminen olisi ollut tasapuolisempi vaihtoehto toteuttaa ensi vuodelle suunniteltu säästö. Se olisi alentanut myös lääkkeiden vähittäishintoja ja kompensoinut näin 60 euron alkuomavastuuta ja lääkekohtaisten omavastuiden korotuksia lääkkeiden käyttäjille.
– Nyt on todennäköistä, että sairausvakuutuskorvauksiin kohdistuvat säästöt johtavat siihen, että ihmiset eivät käytä osaa heille tarpeellisista lääkkeistä. Apteekeissa havaitaan jo nyt selvä kasvu niiden potilaiden määrissä, jotka hakevat apteekkihenkilökunnalta apua pohtiessaan, mitkä lääkkeet voi jättää käyttämättä tai tauottaa taloudellisesta tilanteestaan johtuen, liitto toteaa lausunnossaan.
Apteekkimaksun tilapäinen korottaminen on kuitenkin pienimpien apteekkien toimintaedellytysten kannalta parempi vaihtoehto.
Viime vuosien säästöt ja leikkaukset ovat johtaneet reseptilääkemyynnin kannattavuuden heikkenemiseen kaiken kokoisissa apteekeissa. Apteekit ovat toiminnassaan entistäkin riippuvaisempia itsehoitolääkkeiden ja ei-lääkkeellisten tuotteiden myynnistä.
Apteekkariliiton lausunto kokonaisuudessaan (pdf) >
Täsmennetty viimeistä väliotsikkoa 13.10. klo 11:45