Suomalaistutkija: Moni tarvitsee yhä kalsiumlisää
- 07.10.2015 at 10:40
Jos kalsiumin saanti ruokavaliosta on niukkaa, kalsiumlisä on paikallaan, sanoo ravitsemustieteen dosentti Heli Viljakainen.
Jos kalsiumin saanti ruokavaliosta on niukkaa, kalsiumlisä on paikallaan, sanoo ravitsemustieteen dosentti Heli Viljakainen.
Uutispalvelu Duodecim julkaisi tiistaina 6.10. uutisen, jossa se referoi kahta British Medical Journalissa julkaistua kalsiumin saantia ja luustoterveyttä koskevaa meta-analyysitutkimusta.
Uutisen mukaan kalsiumlisästä ei ole hyötyä juuri kenellekään luunmurtumien ehkäisyssä.
Ravitsemustieteen dosentti Heli Viljakainen tutkii luustoterveyttä Helsingin yliopistolla. Kun Apteekkarilehti pyysi aiheesta Luustoliitolta kommenttia, liitto suositti Viljakaista.
Viljakaisen kommentti on selvä:
– Ne, joilla kalsiumin saanti ruokavaliosta on muuten niukkaa, tarvitsevat kalsiumlisää.
Viljakainen kävi tutkimusartikkelit huolellisesti läpi ja hämmästeli muutamia asioita.
– Jäin luunmineraalitiheyttä käsittelevässä julkaisussa kaipaamaan esimerkiksi keskustelua luun mineraalitiheyden (BMD) muutoksesta suhteessa lumeryhmään. Kahden vuoden seurannan aikana kalsiumlisää nauttineiden ryhmässä BMD lisääntyi keskimäärin kaksi prosenttia, kun taas lumeryhmässä se pienenee saman verran.
Kalsiumlisä siis paransi luun mineraalitiehyttä, mutta vaikutuksen suuruuteen oltiin tutkimuksessa pettyneitä.
– Toisaalta, kuinka suurta vaikutusta voidaan odottaa kaksi vuotta kestävässä satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa?
Viljakainen hämmästelee myös sitä, ettei tutkittavien hoitomyönteisyyttä eli sitä, nauttivatko tutkittavat heille tarkoitettua kalsiumlisää vai eivät, ole raportoitu.
– Se saattaa osaltaan vaikuttaa tuloksiin.
Saman kirjoittajakaartin toisessa julkaisussa päävastemuuttujana olivat murtumat, eikä kalsiumin vaikutus niihinkään ollut johdonmukainen.
– Kriittisessä arvioinnissa tuloksiin vaikuttavien harhojen riski todettiin niin suureksi, että tutkimustuloksiin ei voitu luottaa, vaikka ne oli julkaistu British Medical Journalin kaltaisissa kovan luokan lehdissä tai jopa BMJ:ssä vuosia aikaisemmin. Kriittisessä arvioinnissa on nyt siirrytty seuraavalle tasolle! Viljakainen hämmästelee.