Dialyysinesteiden kotiinkuljetus vastaa muuttourakkaa
- 07.04.2015 at 11:17
Dialyysinesteiden toimittaminen asiakkaan kotiin vaatii apteekissa aina erikoisjärjestelyjä. Yhden munuaistautipotilaan kuukausiannos painaa 400–500 kiloa.
Dialyysinesteiden toimittaminen asiakkaan kotiin vaatii apteekissa aina erikoisjärjestelyjä. Yhden munuaistautipotilaan kuukausiannos painaa 400–500 kiloa.
Dialyysinesteet ovat logistisesti kaikkein vaativin tuoteryhmä apteekeille. Kuukauden satsi dialyysinesteitä vastaa pientä muuttokuormaa, jonka kuljettamiseen ei tavallinen henkilöauto riitä. Siksi vain harva munuaistautia sairastava pystyy noutamaan nesteet apteekista itse.
Lohjan 1. apteekissa apteekkari Eeva Savela vie raskaat laatikot omin käsin asiakkaiden kotiin.
– Kysymys on työturvallisuudesta. Kuljetan nesteet itse, koska en halua laittaa henkilökuntaani kantamaan näin raskaita taakkoja. Otan tämän kuntoilun kannalta ja ajattelen, että onneksi näitä ei tarvitse tuoda omaan kotiin.
Viime syksynä Savelalla oli yhtä aikaa neljä dialyysinesteitä tarvitsevaa asiakasta. Eräs asiakas asui hissittömän kerrostalon kolmannessa kerroksessa. Savela ja hänen kantoapuna toimiva aviomiehensä kävelivät useita kertoja portaat ylös ja alas, että saivat toimitettua 50 kappaletta kymmenen kilon nestelaatikoita perille.
Ohikulkijat ovat välillä kyselleet, onko pahvilaatikoita kantava apteekkari muuttamassa.
Savela ei kuitenkaan valita. Laki velvoittaa apteekkarin huolehtimaan alueensa lääkehuollosta, eikä dialyysinesteiden toimittamisesta tulisi mieleenkään kieltäytyä.
– Sitä paitsi dialyysia tarvitsevat ihmiset ovat todella sairaita, joten ei auta narista, että en jaksa kantaa!
Dialyysi on munuaisten kroonista vaajatoimintaa sairastaville potilaille elämää ylläpitävä hoito. Suomen munuaistautirekisterin mukaan maassamme on yli 1 800 dialyysipotilasta, joista noin 470 kotihoidossa.
ERJA ELO
Lue lisää dialyysinesteiden toimittamisesta tällä viikolla ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.