Suojaudu neulanpistolta
- 10.10.2014 at 12:59
Käytetystä neulasta saatava pisto- tai viiltohaava on vakava työturvallisuusriski, johon on varauduttava jokaisessa lääkejätettä vastaanottavassa apteekissa.
Käytetystä neulasta saatava pisto- tai viiltohaava on vakava työturvallisuusriski, johon on varauduttava jokaisessa lääkejätettä vastaanottavassa apteekissa.
Terävän lääketieteellisen instrumentin aiheuttama pisto- tai viilto tapaturma on yksi tyypillisimmistä työtapaturmista terveydenhuoltoalalla.
– On olemassa yli 20 veriperäistä sairautta, jotka saattavat tarttua likaisesta neulasta. Pahimmillaan työntekijä voi saada vakavan tartuntataudin, johon ei ole olemassa rokotetta tai parantavaa lääkitystä, muistuttaa tutkimusinsinööri Vuokko Puro Työterveyslaitokselta.
Onnettomuuksien määrää voidaan vähentää huomattavasti arvioimalla riskit ja varautumalla niihin.
Työterveyslaitos on laatinut oppaan pisto- ja viiltotapaturmien ehkäisemisestä terveydenhuollon työpaikoilla. Taustalla on ns. neulanpistodirektiivi.
Työnantajan estettävä tapaturmat
Laki määrää, että työnantajan täytyy estää pistävien ja viiltävien jätteiden aiheuttamat tapaturmat etukäteen kaikin mahdollisin keinoin.
Työnantajan on hankittava apteekkiin pistävien ja viiltävien jätteiden keräysastiat. Joissakin tapauksissa työnantajan on tarjottava kustannuksellaan työntekijöille mahdollisuus rokotukseen, jos sellainen on olemassa altistuksen aiheuttavaan biologiseen tekijään.
Apteekeissa on oltava käytössä pistotapaturman varalta ilmoittamis- ja toimintaperiaatteet sekä ensiapuvalmius. Mahdollisesta estolääkityksestä, lääketieteellisistä testeistä sekä terveystarkastuksista päättää veritapaturman sattuessa lääkäri.
Älä säilytä neuloja lasipullossa
Vuokko Puro toivoo, että apteekit osaisivat tarvittaessa opastaa myös muita terveydenhuollon työntekijöitä käytettyjen neulojen käsittelyssä.
Hän on kuullut tilanteista, joissa apteekki on neuvonut kotisairaanhoitajia kuljettamaan käytettyjä neuloja lasipulloissa tai kartonkipakkauksissa. Neuvo on virheellinen. Tähän tarkoitukseen sopivat teollisesti valmistetut säiliöt, jotka täyttävät EN ISO 23907:2012 standardin kriteerit.
Veritapaturmien välttämisessä on tärkeää opastaa lääkejätettä tuovia kansalaisia.
– Asiakas tulee ohjeistaa pitämään pistävä ja viiltävä jäte erillään muusta lääkejätteestä ja laittamaan neulansa ja ruiskunsa itse apteekin keräyssäiliöön, Puro toteaa.
ERJA ELO