Lääkkeet verkosta
- 27.03.2014 at 02:32
Apteekit palvelevat netissä läpi vuorokauden.
Apteekit voivat laajentaa palvelutarjontaansa myös netissä. Apteekkien verkkopalvelu helpottaa etenkin pitkäaikaissairaiden ja monilääkittyjen asiointia.
Lempäälässä toimiva Apteekki Ideapark avasi verkkopalvelunsa viime marraskuussa. Palvelusta vastaava farmaseutti Pasi Malinen kertoo kaupan sujuvan vaihtelevasti.
Apteekin verkkopalvelun kautta tilataan eniten erilaisia terveys- ja hyvinvointituotteita ja vitamiineja, itsehoitolääkkeitä menee vielä hyvin vähän.
– Ihmisillä on selvä kynnys ostaa lääkkeitä netin kautta. Kestää varmasti vuoden päivät, ennen kuin verkosta ostamiseen totutaan, Malinen uskoo.
Apteekki.fi on ovi verkkopalveluihin
Apteekkariliiton ylläpitämä apteekki.fi-asiakassivusto on yhteinen ovi apteekkien verkkopalveluihin. Sieltä löytyvät kaikki Apteekkariliiton 60 jäsenapteekkia, jotka tällä hetkellä myyvät lääkkeitä ja itsehoitotuotteita verkon välityksellä.
Sivustolla olevien apteekkien määrä kasvaa keväällä, kun kymmenet apteekit saavat viimeistelyä omat verkkopalvelunsa. Suurin osa sivustolta löytyvistä verkkopalveluista toimii sujuvasti myös mobiilikäytössä.
Apteekki.fi-sivustoa ylläpitää Apteekkariliitto, mutta jokainen yksittäinen apteekki vastaa itse verkkopalvelustaan. Apteekit päättävät esimerkiksi tuotevalikoimastaan, toimitustavoistaan ja vapaankaupan tuotteiden hinnoista.
Verkkopalveluiden tuotevalikoimaan kuuluu jo noin 3 000 tuotetta. Lääkkeiden hinnat ovat lääketaksa-asetuksen mukaisesti samat kaikkialla.
Apteekkariliitossa on viisi jäsenapteekkia, joiden verkkopalvelun kautta on mahdollista tilata reseptilääkkeitä jo nyt. Muissa apteekeissa tämä ei vielä onnistu.
Apteekkariliiton tavoitteena on, että reseptilääkkeitä voi tilata tämän vuoden loppuun mennessä kaikista apteekin verkkopalveluista, Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Iiro Salonen kertoo.
Helpottaa monilääkittyjä
Farmaseutti Pasi Malinen uskoo, että tulevaisuudessa verkkotilaaminen helpottaa etenkin pitkäaikaissairaiden ja monilääkittyjen asiointia.
– Asiakas voisi tilata reseptilääkkeet apteekkiin etukäteen tietylle päivämäärälle. Niin hänen ei tarvitse rampata apteekissa joka viikko. Oman lääkityksen haltuunotto vaatii kyllä vähän teknistä osaamista, jota ei ehkä vanhemmilla ikäluokilla ole.
Verkkoasiointiin tottunut nuorempi sukupolvi taas on hänestä niin hintatietoinen, että tilaa tavaraa vaikka Kiinasta, jos sieltä saa halvemmalla.
Malisen mielestä apteekkien verkkopalveluiden välinen hintakilpailu on jo nyt kovaa. Yksityisen apteekin on vaikea pärjätä, jos iso kilpailija myy vitamiineja polkuhintaan.
Monille apteekeille verkkopalvelu onkin ensisijaisesti asiakkaiden lisäpalvelua, ei kannattavaa bisnestä. Esimerkiksi harvaan asutun seudun apteekki voi palvella paremmin lähiseudun asukkaita järjestämällä itsehoitolääkkeille edullisen kotiinkuljetuksen.
Apteekki Ideapark on postittanut paketteja enimmäkseen Oulun seudulle, Uudellemaalle ja Tampereen seudulle Ylivoimainen enemmistö pirkanmaalaisista hakee lääkkeensä mieluummin itse.
Malinen uskoo, että yksi este verkkopalvelun suosiolle ovat Itellan korkeat kuljetuskustannukset. Halvinta on nouto pakettiautomaatista 4,60 eurolla.
– Asiakas saa kotiinkuljetuksen 9,50 eurolla, mutta sellaista pakettia meiltä ei ole vielä tilattu.