Lääkkeiden ympäristövaikutukset omavalvonnan alle
- 05.01.2017 at 09:14
Lääkkeiden ympäristökuormaa tulee hillitä pitkäjänteisellä ja vastuullisella omavalvonnalla.
LÄÄKEYRITYSTEN ensisijainen tehtävä on kehittää ja valmistaa tehokkaita, vaikuttavia ja turvallisia lääkkeitä, jotka parantavat sairauksia ja lisäävät hyvinvointia.
Tehtävä on tärkeä sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta, ja toiminnan on oltava avointa, kestävää ja eettistä.
Tarkastelua kestävä toiminta edellyttää myös ympäristöriskien hallintaa.
KEMIKAALIJÄÄMÄT vesistössä ovat vakava ympäristöhaitta.
Tavanomainen vedenpuhdistus ei tunnista kaikkia jäämiä, ja niiden vaikutusten arvioiminen vesistöissä vaatii pitkäjänteistä tutkimusta. Lääkeainejäämät voivat vaikuttaa vesistöjen ekosysteemiin, ja siksi myös lääkkeiden ympäristövaikutuksia tulee arvioida.
Lääkeyritykset ovat viime vuosikymmeninä kantaneet ympäristövastuunsa kehittämällä tuotantolaitosten ympäristöystävällisyyttä ja minimoineet tuotantoprosessien aiheuttamia ympäristöriskejä.
MERKITTÄVIN OSA lääkkeiden ympäristövaikutuksista syntyy lääkekäytöstä.
Näiden riskien hallintaa kehitetään monella rintamalla. Lääketutkimusta, myyntilupia, korvattavuutta, hinnoittelua, lääketurvallisuutta ja markkinointia säädellään sekä EU-tason että kansallisella lainsäädännöllä.
Sääntely muodostaa jo nyt varsin monimutkaisen kokonaisuuden, eikä lisäsääntely ole tehokasta. Siksi ympäristökysymyksiin tulee löytää toisenlaisia lähestymistapoja.
EUROOPAN lääketeollisuuden kattojärjestöjen kehittämä Eco-Pharmaco-Stewardship-ohjelma (EPS) painottuu omavalvontaan.
EPS-ohjelmassa lääkkeen alkuperäinen kehittäjä vastaisi ympäristövaikutusten selvittämisestä ja kontrolloimisesta kunnes rinnakkaisvalmisteita tulee markkinoille. Tämän jälkeen työ ja siihen liittyvät kustannukset olisi tarkoitus jakaa markkinoilla toimivien yritysten kesken.
Lääkkeiden ympäristökuormaa tulee hillitä pitkäjänteisellä ja vastuullisella omavalvonnalla.”
Ohjelman periaatteita voidaan pääosin soveltaa jo olemassa olevan lainsäädännön perusteella. Lääketeollisuus käy aktiivista keskustelua viranomaisten kanssa ohjelman hyödyntämisestä.
LÄÄKEJÄÄMIEN vähentämiseksi myös jätevesien puhdistamista tulee tehostaa. Kustannustehokkainta on huolehtia niiden kohteiden puhdistamisesta, joissa lääkejäämiä syntyy paljon, kuten sairaalat ja hoivakodit.
Jäteveden puhdistamisen teknologia kehittyy. Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimus osoittaa, että uudenlaisilla tehostetuilla vedenpuhdistustekniikoilla vedestä voidaan poistaa yli 95 prosenttia haitta-aineista.
Vedenpuhdistusta tehostamalla vedestä voitiin puhdistaa muitakin ravinteita. Uusia vedenpuhdistustekniikoita tulisi ottaa kunnissa käyttöön mahdollisuuksien mukaan.
LÄÄKEAINEJÄÄMÄT ovat osa kemikaalien aiheuttamaa vesistökuormaa. Lääkkeiden osuus kemikaalikuormasta on vähäinen, mutta tiettyjen eliöiden kannalta merkittävä. Siksi lääkejäämiin tulee suhtautua suurella vakavuudella.
Lääkkeillä on kiistaton merkitys ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Siksi kieltojen ja työlään sääntelyn asemesta tulee ympäristökuormaa hillitä pitkäjänteisellä ja vastuullisella omavalvonnalla.
Lääketeollisuus on harjoittanut menestyksellistä omavalvontaa muissa asioissa, ja nyt käynnistänyt työnsä lääkejäämien haittojen ehkäisemiseksi.
Kirjoittaja on Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja.