Hyppää sisältöön

Joka toinen astmaatikko ei tiedä riittävästi sairautensa hoidosta ja kaipaa terveydenhuollolta tukea omahoitoon.

Useilla astmaatikoilla on sairauden hoidon epätasapainosta kertovia oireita. Kaksi kolmesta tarvitsee avaavia lääkkeitä ja reilu puolet herää astmaoireisiin vähintään kerran viikossa. Lähes joka toisella astmaatikolla sairauden hoito ei ole hallinnassa.

Tiedot käyvät ilmi Hengitysliiton Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin liiton astmaa sairastavien jäsenten hyvinvointia ja sairauden omahoitoa. Tutkimukseen vastasi 588 astmaatikkoa.

Hengitysliitto haluaa tänään Maailman astmapäivänä tuoda esille ohjatun omahoidon merkityksen astmaatikon hyvinvoinnin tukemisessa.

– Astmaa sairastavia on Suomessa yli 220 000. Suuri osa heistä voi hyvin, mutta tutkimuksen mukaan moni tarvitsisi lisätietoa astman omahoidosta. Astman hoidon tavoitteena on oireeton elämä, Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne korostaa.

Hengitysliiton tutkimuksesta ilmenee, että astmaatikkojen oma arvio sairautensa hoitotasapainosta on parempi kuin mitä heidän kokemansa oireet kertovat.

Hoitotasapainon parantamisessa riittää työsarkaa ja siinä apteekeilla on hyvä tilaisuus näyttää osaamisensa.

– Apteekeissa voitaisiin vahvistaa omahoitovalmiuksia ja varmistaa, että astmaa sairastava osaa käyttää lääkkeitään oikein myös oireiden pahenemisvaiheessa, sanoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki.

Astmaatikkojen olisi syytä käydä terveydenhuollossa tarkistuttamassa sairautensa tila kerran vuodessa. Omahoidon toteuttamisessa apuna ovat terveydenhuollon antamat kirjalliset omahoito-ohjeet, joissa on tietoa astman tilan seurannasta, omista puhallusarvoista ja ohjeet lääkkeen annostelun muutoksiin pahenemisvaiheiden aikana.

Koska kirjallisia omahoito-ohjeita on kuitenkin vain kolmanneksella astmaatikoista, Salimäki ehdottaa, että apteekit rohkaisevat astmaatikkoja pyytämään niitä lääkäriltään.

Apteekeilla on oma astmaohjelma, joka rakennettiin osaksi valtakunnallista astmaohjelmaa. Astmayhdyshenkilöverkostoon kuuluu yli 700 farmaseuttia tai proviisoria ympäri Suomen. Astman erityispätevyyden on suorittanut 13 farmaseuttia ja nyt käynnissä olevassa koulutuksessa on 16 osallistujaa.

– Toivottavasti tulevaisuudessa lähiapteekistakin saa syvällistä, ajanvarauksella annettavaa astman omahoidon ohjausta, Salimäki sanoo. (EE)

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times