Hyppää sisältöön

Päiväaikainen väsymys ja nukahtelutaipumus voivat koitua kohtalokkaiksi auton kuljettajalle ja muulle liikenteelle.

Hengitysliitto muistuttaa tänään Uniapneapäivänä univajeen tuomista riskeistä liikenteessä ja pyrkii edistämään uniapnean aikaista tunnistamista.

Väsyneenä ajamiseen liittyy aina riski joutua liikenneonnettomuuteen, ja hoitamatonta uniapneaa sairastavilla se on moninkertainen. Sillä, kuinka vaikea-asteinen uniapnea on kyseessä, ei ole merkitystä riskin suuruuden kannalta.

– Keskimäärin hoitamaton uniapnea kolminkertaistaa liikenneonnettomuuteen joutumisen riskin. Sen sijaan selvää yhteyttä uniapnean vaikeusasteen ja liikenneonnettomuusriskin välillä ei tutkimuksissa ole voitu vahvistaa, sanoo tutkimusprofessori Mikael Sallinen Työterveyslaitoksesta.

Autoilijan kannattaa hakeutua tutkimuksiin, kun havaitsee itsessään tiettyjä hälyttäviä merkkejä.

– Tällaisia merkkejä ovat esimerkiksi nukahtelu epätavallisissa tilanteissa – kuten liikennevaloissa odottaessa, alituinen voimakas päiväaikainen väsymys sekä kumppanin havainnot voimakkaasta epätasaisesta kuorsauksesta tai unenaikaisista hengityskatkoksista, Sallinen ohjeistaa.

Hoidettuna uniapnean aiheuttama päiväväsymys vähenee ja riski joutua liikenneonnettomuuteen laskee. Uniapneaa voidaan hoitaa ylipainehengitys- eli CPAP-laitteella, joka estää hengitysteiden tukkeutumista unen aikana ja parantaa näin unen laatua. Ylipainoisilla potilailla tärkein hoitomuoto on laihduttaminen. Jo 5–10 kilon laihduttaminen lieventää sairauden oireita. (IK)

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times