Arvovalintoja
- 06.03.2015 at 01:52
Sääntelyä kannattaa purkaa vain, jos hyödyt ylittävät haitat.
KEVÄÄN VAALIEN yhdeksi teemaksi on noussut sääntelyn purku ja byrokratian ehkäiseminen.
Erityisesti sosiaalisessa mediassa tarjotaan erinomaisia esimerkkejä sääntelystä, jonka yhteyttä alkuperäiseen tavoitteeseen on vaikea nähdä.
Eittämättä yksityiskohtaista sääntelyä on paljon, ja varsinkin moni yrittäjä tuntuu siihen turhautuneen.
POLIITTISELLA päätöksenteolla ja sääntelyllä tavoitellaan aina jotakin; halutaan varmistaa jonkin asian toimivuus tai korjata jokin ongelma.
Tavoitteena on, että lainsäädännön valmistelussa arvioidaan asian vaikuttavuus myös niihin seikkoihin, jotka eivät varsinaisesti kuulu säädöksen tavoitteeseen. Kaikessa lainsäädäntövalmistelussa pyritään arvioimaan esimerkiksi sen sukupuoli- ja yritysvaikutuksia.
Päätöksenteossa tulee aina vastaan myös asioita, joita voi ja pitääkin tarkastella monelta kantilta.
Joskus asioissa on ristiriitaisia intressejä, ja päättäjien tehtävänä on punnita, millä ratkaisulla saavutetaan suomalaisten näkökulmasta paras mahdollinen hyötysuhde. Politiikka on viime kädessä arvovalintoja.
MYÖS APTEEKKITOIMINTA on nostettu esiin sääntelyn purkukeskusteluissa. Esitykset ovat koskeneet lääkejakelun laajentamista apteekkien ulkopuolelle sekä apteekkilupajärjestelmän purkamista.
Apteekkitoiminnan kehittämistä arvioinut työryhmä totesi mietinnössään alkuvuonna, että apteekkijärjestelmän tarkoitus on ensi sijassa kansanterveydellinen, ei elinkeinopoliittinen. Apteekkijärjestelmän tavoitteena on varmistaa lääkkeen oikea käyttö, ja tästä syystä apteekkijärjestelmä on sidottu ammatilliseen vastuuseen.
Itsehoitolääkkeiden jakelu on järjestetty apteekeista siksi, että suomalaiset käyttäisivät ja valitsisivat lääkkeensä oikein eikä käytöstä aiheutuisi terveydellistä haittaa.
Apteekissa osataan myös kertoa, kun paras vaihtoehto on lääkkeetön hoito tai käynti lääkärissä.
Voi olla, että vaaleissa valitut päättäjät joutuvat tekemään päätöksiä tilanteessa, jossa elinkeinotoiminnan edistäminen ja kansanterveydelliset tavoitteet ovat keskenään ristiriidassa. Toivon päättäjille viisautta näihin pohdintoihin.
Merja Hirvonen
Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.