Koivu kukkii pian runsaasti – FFP2-maski suojaa siitepölyltä
- 25.03.2021 at 10:50
Allergiakausi on käynnistynyt. Luonnonvarakeskus arvioi, että tänä vuonna koivun kukinnasta tulee runsas.
Pähkinäpensaan kukinta on alkanut Lounais-Suomessa. Maan eteläosiin on kulkeutunut ilmavirtojen mukana myös lepän siitepölyä Keski-Euroopasta. Turun yliopiston siitepölytiedotus ennustaa lepän kukinnan alkavan maan lounaisosissa viikon kuluessa.
Koivu kukkii tänä keväänä melko runsaasti tai runsaasti lähes koko maassa ja siitepölymäärät voivat olla suuria, arvioi Luonnonvarakeskus. Kukinta alkaa yleensä huhti-toukokuun vaihteessa.
Koivun siitepölyä voi levitä Suomeen myös kaukokulkeumina huhtikuun puolivälissä, pari kolme viikkoa ennen kotimaisten koivujen kukinnan alkamista.
Asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, iho- ja astmaliitosta huomauttaa, että säätilat voivat vielä keikauttaa allergiatilannetta suuntaan tai toiseen.
– Vielä on aikaista sanoa, millainen kevät tulee, hän toteaa.
FFP2-maski suojaa siitepölyltä
Siitepölyltä kannattaa suojautua erityisesti tänä keväänä koronatilanteen vuoksi.
Maaliskuun alussa uutisoitiin kansainvälisestä tutkimuksesta, joka osoittaa ulkoilman siitepölypitoisuuden nousun ja Covid-19-taudin tartuntatiheyden yhteyden. Koronatartunnat lähtevät nousuun tavallisesti neljä päivää siitepölypitoisuuden huipun jälkeen.
Suomesta tutkimukseen osallistuivat Ilmatieteen laitos ja Turun yliopisto. Tutkijat korostavat, että siitepölylle altistumista kannattaa vähentää välttämällä ulkoilua korkeimpien siitepölypitoisuuksien aikana tai suojaamalla hengitystiet.
Kaisa Toikko neuvoo, että FFP2-maskilla voi suojautua siitepölyjä vastaan.
– Kirurginmaskista ei vastaavaa hyötyä ole, mutta se voi antaa jonkinlaisen suojan ainakin ihan suoralta pöläytykseltä kasvoille. Toisaalta kirurgiset maskit istuvat harvoin kovin tiiviisti kasvoille, jolloin pölyt voivat myös päästä maskin alle, hän pohtii.
Maski suojaa myös katupölyltä
FFP2-tasoinen maski suojaa myös katupölyltä. Katupölyä on ilmassa erityisen paljon keväisin, kun tienpintojen ja -piennarten kuivuttua ilmaan pääsee lyhyessä ajassa kaikki talven aikana kertynyt pöly.
THL suosittele, että kaikkien kroonisista hengitys- ja sydänsairauksista kärsivien kannattaa mahdollisuuksiensa mukaan välttää liikkumista liikenneväylien läheisyydessä silloin, kun ilmanlaatuindeksi osoittaa paikallisen ilmanlaadun huonoksi tai erittäin huonoksi.
Suihkuun ulkoilun jälkeen
Maskien käytön lisäksi on myös muutama keino, joilla voi välttää siitepölyn ja katupölyn aiheuttamia haittoja ulkoilun jälkeen.
Toikko neuvoo huuhtelemaan pölyt pois nenän limakalvoilta suolavedellä ja nenäkannulla. Toinen hyvä keino on suihkussa käynti ja hiusten huuhtelu illalla ennen nukkumaanmenoa.
– Myös ilmanvaihdon suodattimet kannatta laittaa kuntoon ennen siitepölykautta, Toikko lisää.
Nyt on myös hyvä aika hankkia allergialääkkeet valmiiksi. Niiden käytön voi aloittaa asuinalueen ja oireiden mukaan.
– Antihistamiinia ei ole tarpeen aloittaa etukäteen, vaan vasta sitten, kun ensimmäisiä oireita tulee.
Nenäsumutteita voi alkaa käyttää hieman etukäteen, koska niiden vaikutus alkaa muutamissa päivissä, Toikko sanoo.
Ajantasaiset tiedot ilman siitepölypitoisuudesta löytyvät Turun yliopiston siitepölytiedotuksen ylläpitämältä Norkko-sivustolta.