Missiona uskomusten oikominen
- 12.07.2021 at 09:15
Proviisori Mika Wallin oikoo lääkkeisiin liittyviä uskomuksia sosiaalisessa mediassa. Korona-aikana somessa käytävä terveyskeskustelu on suorastaan räjähtänyt.
Maailmalaajuinen koronapandemia on luonut valtavasti epävarmuutta, pelkoja ja villejä väitteitä. Sosiaalisessa mediassa on noussut esiin salaliittoteorioita, joiden mukaan koronaa liioitellaan, ja ihmisiä yritetään saada jonkin kontrollin alle. On esiintynyt myös väitteitä, joiden mukaan rokotteiden mukana ihmisiin yritetään kuljettaa mikrosiruja.
Suurin osa ei lähde mukaan näihin salaliittouskomuksiin. Valtaväestön huoli liittyy omaan ja läheisten terveyteen.
Silti kuluneena keväänä on keskusteltu kiivaasti koronarokotteista ja niiden turvallisuudesta. Syynä eivät ole olleet vain koronarokotusten yhteydessä esiin tulleet haittavaikutukset.
– Narkolepsiaa joillekin aiheuttaneesta sikainfluenssarokotteesta on jäänyt pitkä musta varjo, jota joudumme edelleen oikomaan niin apteekeissa kuin somessa vielä kymmenen vuotta tapahtumien jälkeen, sanoo proviisori Mika Wallin.
Jokainen voi esiintynä somessa guruna
Wallin oikoo aktiivisesti erilaisia terveyteen liittyviä huhuja Twitterissä, Facebookissa ja LinkedInissä.
Koronapandemian aikana somessa liikkuu kasvava määrä kaikenlaisia terveysväitteitä, joiden takana ei ole tieteellistä näyttöä. Näissä väitteissä esimerkiksi uskotellaan, että antibiootit voidaan korvata hopeavedellä tai homeopatialla.
– Sosiaalinen media on nykyään merkittävä terveystiedon lähde, ja siellä nousee esiin ilman suodatusta kaikenlainen tieto. Jokainen voi esiintyä somevaikuttajana ja guruna, mikä on vaarallista.
Wallinin mukaan ehkä eniten väärinkäsityksiä liittyy tulehduskipulääkkeisiin, joita voi monen mielestä popsia huolettomasti.
– Tilastojen mukaan tulehduskipulääkkeet tappavat yhtä paljon ihmisiä kuin liikenneonnettomuudet.
Erityisesti vatsahaavan riski tulee huomioida näiden lääkkeiden käytössä ja varmistaa tarkoituksenmukainen käyttö ammattilaiselta.
Wallin sanoo puuttuvansa someväitteisiin, koska haluaa auttaa ihmisiä. Aluksi hän alkoi oikoa nimenomaan tulehduskipulääkkeisiin liittyviä uskomuksia. Vähitellen keskustelu laajeni muihinkin lääkkeisiin ja rokotteisiin.
– Itselleni väärän tiedon oikominen on missio myös apteekin ulkopuolella, mutta ymmärrän, jos kaikki eivät sitä halua tehdä.
Wallinin mielestä somekeskustelu vie aikaa, ja siihen liittyy myös lieveilmiöitä.
– Somessa voi joutua helposti maalituksen kohteeksi. Keskustelu voi myös olla raskasta, kun toisen mielipidettä ei tunnu mikään tieteellinen tieto hetkauttavan. Pitää kuitenkin muistaa, että keskustelua kannattaa käydä ja valheita oikaista. Someyleisö on niin suuri.
Wallin uskoo, että somessa käytävän keskustelun tasoa voitaisiin muuttaa lisäämällä tieteeseen pohjautuvan tiedon määrää. Hän toivookin, että keskusteluun saataisiin mukaan nykyistä enemmän terveyden todellisia asiantuntijoita.
Mika Wallin
- proviisori ja kouluttaja
- syntynyt 3.1.1981
- työskennellyt Seinäjoen keskusapteekin proviisorina vuodesta 2009 lähtien
- sivutoiminen yrittäjä yrityksessä Profarmasia, joka järjestää terveydenhuollon koulutuksia ja sisällöntuotantoa someen
- valmistui Helsingin yliopistosta farmaseutiksi vuonna 2004 ja proviisoriksi 2009