Hyppää sisältöön

HÄTKÄHDIN toissaviikolla Ylen uutista, jossa kerrottiin valtimotaudin merkkien näkyvän jo suomalaisten lasten verisuonissa.

Tieto perustui Heikki Aatolan väitöskirjatutkimukseen. Haastattelussa tuore lääketieteen tohtori kertoi, miten onnettomuuksissa kuolleiden lasten ruumiinavauksissa löytyy selviä merkkejä valtimokovettumista.

Valtimotaudin riskejä kannattaa Aatolan mielestä minimoida lapsuudesta lähtien. Muuten entistä nuoremmat sairastuvat sydäninfarkteihin ja aivohalvauksiin.

Nyt haloo kaikki vanhemmat! Lasten valtimoterveys on meidän vastuullamme!

Jos vyötärölle alkaa kertyä jo alakoululaisena ylimääräistä makkaraa, millaisen loppuelämän hänelle annamme. Yksikään meistä ei halua haudata lastaan, joka sairaalloisen ylipainoisena kolmikymppisenä kohtaa sydänperäisen äkkikuoleman sepelvaltimon seinämän revettyä.

Jokainen vanhempi tietää, että lapsi tarvitsee riittävästi liikuntaa ja monipuolista ruokaa pysyäkseen terveenä. Riittävästi tarkoittaa koululaiselle 1-2 tuntia reipasta liikuntaa joka päivä. Terveellistä ruokailua on helpompi hallita, koska lapset syövät sitä, mitä me vanhemmat kannamme ruokakaupasta jääkaappiin.

Sitä paitsi lapset ovat itsekin fiksuja. He tietävät hyvin, mitä kannattaa syödä. Tätä kirjoittaessani tein kotona kahdelle alakoululaiselle pikagallupin. Yhtään epäröimättä he arvioivat terveelliseksi eväiksi mustikan, vadelman, kalan, perunan, leivän, parsakaalin ja maidon.

Epäterveellisten listalle päätyivät mäkkäriruoka, hodarit, sipsit, jätski, muffinssit ja suklaa. ”Niitä ei saa syödä liikaa tai läskistyy”, kiteytti ekaluokkalainen.

 

Erja Elo
Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times