Hyppää sisältöön

Kokoomus ehdotti elokuussa, että apteekit ryhtyisivät tekemään covid-pikatestejä oireettomille koronapassia varten. Apteekkariliiton tuoreen kyselyn mukaan yli 60 prosenttia apteekeista on valmiita tekemään testejä täsmäkoulutuksen jälkeen.

Useiden vastanneiden mielestä koronatestaus sopisi hyvin apteekkien rooliin osana terveydenhuoltoa ja lähentäisi apteekkien ja terveydenhuollon yhteistyötä entisestään. 

Avoimia kysymyksiä

Toisaalta testien käytännön toteutus herättää apteekeissa myös paljon kysymyksiä. Apteekkeja askarruttavat muun muassa testien kustannukset ja se, kuka testaamisen apteekeille korvaisi: olisiko testaus asiakkaille maksullista vai ottaisiko yhteiskunta vastuun kuluista. Esimerkiksi Saksassa apteekki saa testistä 12 euron korvauksen valtiolta.

Myös testaamisen tila- ja varustevaatimukset askarruttavat: kuinka varmistaa, ettei testeihin tulla oireisena eivätkä testeihin tulevat altista muita asiakkaita tai henkilökuntaa tartunnoille. Entä mitä tarkoittaa apteekin toiminnalle, jos asiakkaan testitulos onkin positiivinen? 

Ne vastaajista, jotka eivät ole valmiita toteuttamaan testejä, perustelivat valintaansa pääsääntöisesti joko tilojen tai henkilökunnan puutteella. Myös pikatestien luotettavuus arvelutti osaa vastaajista. 

Osa vastaajista käyttäisi apteekin työpanoksen mieluummin koronarokotuksiin kuin testaamiseen. 

Kotitestejä myy valtaosa apteekeista

Tällä hetkellä noin 70 prosenttia apteekeista myy pikatestejä kotona tehtäviksi. 

Apteekkari.fi uutisoi elokuussa, että kesän festivaalit ja heinä-elokuun vaihteessa lomien loppuminen lisäsivät testien kysyntää, mutta apteekeille tehdyn kyselyn mukaan kysyntä jakautuu epätasaisesti. Osa apteekeista ei ole ottanut testejä myyntiin, koska niille ei ole ollut kysyntää. 

Osa vastaajista myös kyseenalaisti testien luotettavuuden ja piti siksi testejä epäsopivina apteekin valikoimiin.

Kyselyssä kysyttiin myös pandemian vaikutuksista apteekin toimintaan. Kuluvan vuoden aikana hiukan alle yhdessä kymmenestä apteekista on todettu laboratoriovarmistettuja koronatartuntoja henkilökunnan keskuudessa. Apteekkien sisäisiä, eli työntekijästä toiseen tapahtuneita tartuntoja ei kuitenkaan ole ollut käytännössä ollenkaan, joten suojatoimenpiteet ovat onnistuneet hyvin. 

Tartuntaepäilyjä on ollut lähes puolessa apteekeista, ja henkilökuntaa on jouduttu asettamaan karanteeniin noin joka neljännessä apteekissa. 

Pandemian aiheuttama ostokäyttäytymisen muutos näkyy edelleen osassa apteekeista. Viidennes vastaajista arvioi, että odotettavissa on taloudellisia ongelmia, mikäli nykyisen kaltainen tilanne edelleen jatkuu. Konkurssin näki mahdollisena uhkana kaksi prosenttia apteekkareista. 

Apteekkariliitto toteutti verkkokyselyn elokuun viimeisellä viikolla, ja siihen vastasi kaikkiaan 471 apteekkia.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times