IBD:n hoitoon kaivataan kipeästi uusia lääkkeitä
- 12.11.2021 at 07:29
Januskinaasin estäjät ovat osalle potilaista tehokkaita, mutta mahdolliset pitkäaikaishaitat huolettavat.
Tulehduksellisten suolistosairauksien (IBD) hoitoon on tullut viime vuosina uusia lääkevaihtoehtoja. Uusille, eri tavoin vaikuttaville lääkkeille on kuitenkin suuri tarve, kertoo dosentti, gastroenterologian erikoisalajohtaja Taina Sipponen Suomen Terveystalosta.
– Mikään nykyisin käytössä olevista lääkkeistä ei ole tehokas kaikille potilaille. Meillä on potilaita, jotka ovat kokeilleet useita erilaisia lääkkeitä, mutta heillä on edelleen aktiivisen tulehduksen vuoksi oireita.
Haavaisen paksusuolitulehduksen hoitoon saatiin muutama vuosi sitten januskinaasin estäjä tofasitinibi, joka tarjoaa osalle potilaista merkittävää apua. Tablettimuotoisen lääkkeen etuna on, että elimistö ei muodosta sitä kohtaan vasta-aineita, niin kuin saattaa käydä biologisten lääkkeiden kohdalla.
Myös tofasitinibin käyttöön liittyy kuitenkin haittavaikutuksia, kuten kohonnut vyöruusun riski. Lisäksi mahdolliset pitkäaikaishaitat huolettavat.
– Reumapotilailla on hiljattain havaittu, että tofasitinibin pitkäaikainen käyttö voi lisätä sydäninfarktiriskiä yli 50-vuotiailla, joilla on vähintään yksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Myös syöpien, etenkin keuhkosyövän ja lymfooman, ilmaantuvuus oli tutkimuksessa TNF-salpaajiin verrattuna suurentunut, Sipponen kertoo.
Seuraavaksi IBD:n hoitoon odotetaan uusia januskinaasin estäjiä filgotinibia ja upadasitinibia, joista on saatu hyviä tuloksia sekä haavaista paksusuolitulehdusta, että Crohnin tautia sairastavilla potilailla.
Näiden lääkkeiden etuna on, että ne vaikuttavat kohdennetusti JAK1-signaalireittiin ja aiheuttavat mahdollisesti vähemmän haittoja kuin useita januskinaaseja salpaava tofasitinibi.
IBD:n hoitoon on tulossa myös aivan uudenlainen tablettimuotoinen lääke, otsanimodi, joka vaikuttaa aktivoituneiden tulehdussolujen pääsyyn imusolmukkeista suoleen. Lääke on jo käytössä MS-taudin hoidossa.
– On hyvä, että saamme IBD:n hoitoon uusia lääkevaihtoehtoja. Kaipaamme myös luotettavia merkkiaineita, joiden avulla voisimme valita kullekin potilaalle parhaiten sopivan lääkityksen, Sipponen kiteyttää.