Pidetään luut lujina
- 20.06.2013 at 09:08
Luustoterveys ei ole vain mummojen asia.
SUOMESSA 400 000 ihmistä sairastaa osteoporoosia ja lisäksi yhtä moni sairastaa osteopeniaa, joka on osteoporoosin esiaste.
Luvuista päätellen kyseessä ei voi olla vain”mummojen tauti”. Tätä vahvistavat myös tilastot, joiden mukaan joka viides yli 50-vuotias mies saa osteoporoottisen murtuman, naisista joka kolmas. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla.
Osteoporoosia voi ehkäistä, mutta luustoterveyden eteen on tehtävä töitä jo nuorena. Luumme ovat lujimmillaan ollessamme parikymppisiä. Siihen mennessä saavutettu luumassan huippumäärä onkin tärkeä osteoporoosin ennustetekijä: mitä alhaisemmaksi luumassa jää, sitä varhaisemmassa iässä altistutaan murtumille. Tietokoneen ja telkkarin edessä istuminen sekä päivittäisen liikunnan vähyys ovatkin nuorten luiden pahimpia vihollisia. Uudeksi uhaksi ovat nousseet energiajuomat, joita osa nuorista käyttää runsaasti.
Osteoporoottisista murtumista lonkkamurtuma on pelätyin, mutta myös nikamamurtumat vähentävät elinvuosia ja heikentävät elämänlaatua merkittävällä tavalla. Itse tulen aina muistamaan rouvan, jonka selkä oli pahasti koukistunut nikamamurtumien takia. Hän kävi usein apteekissa, jossa työskentelin vastavalmistuneena farmaseuttina 2000-luvun alussa. Vanhan naisen maailma rajoittui kirjaimellisesti hänen varpaisiinsa, sillä hän ei enää saanut päätään nostettua.
En muista, että osteoporoosista olisi siihen aikaan puhuttu paljon. Nyt onneksi puhutaan.
Koskaan ei nimittäin ole liian myöhäistä parantaa luustoterveyttään. Osteoporoosidiagnoosikaan ei tarkoita ”hidasta kuolemaa” luille, vaan siitä voi parantua lääkkeillä ja elintaparemontilla! Murtumattomien luiden resepti on riittävästi D-vitamiinia, kalsiumia ja proteiinia sekä liikuntaa.
Apteekkariliiton jäsenapteekeissa luustoterveyden edistäminen tullaan nostamaan erityiseksi teemaksi lokakuussa osana apteekkien Varmista valintasi -kampanjaa.
Minna Svensk
Kirjoittaja työskentelee viestintäproviisorina Apteekkariliitossa