Hyppää sisältöön

Suomalaisten vahva halu auttaa hädän keskellä olevia ukrainalaisia näkyy nyt apteekeissa. 

Apteekeista pyydetään paljon lahjoituksia, kun yksityishenkilöt haluavat viedä itse lääkkeitä ja lääkinnällisiä tarvikkeita Ukrainaan. Asiakkaat myös ostavat tuotteita netissä kiertävien tarvikelistojen perusteella ja osa lahjoittaa jopa omia reseptilääkkeitään.

Apteekeissa on myös havaittu tapauksia, joissa lääkäri on kirjoittanut varta vasten listan reseptilääkkeistä, joita auttamishaluiset ostavat Ukrainaan vietäväksi.

Ukrainassa on akuutti pula lääkkeistä, mutta yksittäisten lääkepakettien kuljettaminen ei ole järkevää.

– Jos haluaa yksityishenkilönä auttaa, tehokkainta on tehdä lahjoitus tunnetuille avustusjärjestöille. Niillä on valmiit kanavat ja ne tietävät, millaista apua tarvitaan missäkin, kun tilanteet muuttuvat hyvin nopeasti, sanoo Fimean johtaja Johanna Nystedt.

Vääränlainen lääke on lääkejätettä

Yksityishenkilöiden järjestämiin lääkekuljetuksiin liittyy paljon ongelmia. Lääkkeet eivät saa jäätyä matkalla ja jotkut lääkkeet, kuten insuliinit, menettävät tehonsa lämmetessään liikaa. 

Suomessa myytävissä lääkkeissä pakkausmerkinnät ovat suomen ja ruotsin kielellä, joten tieto lääkkeen turvallisesta käytöstä ei välity vieraskieliselle, varsinkaan kyrillisiin kirjaimiin tottuneille. Vääränlaisista tai väärin säilytetyistä lääkkeistä tulee helposti lääkejätettä.

 

Tunnettujen avustusjärjestöjen lisäksi myös valtiot kuljettavat Ukrainaan jatkuvasti isoja avustuslähetyksiä. Suomesta ja muista EU-maista viedään alueelle esimerkiksi lääkkeitä ja sairaanhoidon tarvikkeita osana EU:n pelastuspalvelumekanismia.

Koordinoidut kuljetukset varmistavat, että lääkkeiden jakeluketju on jäljitettävissä, eikä lääkkeiden laatu tai turvallisuus vaarannu kuljetusten aikana. Lääkkeet eivät myöskään joudu matkalla vääriin käsiin, vaan ne toimitetaan kohdemaassa terveydenhuollon käyttöön. 

– Lääkkeitä vievät lääketukkukaupat, joilla on siihen luvat ja osaaminen. Niillä on vastinparina paikallisia toimijoita, joilla on yhteys terveydenhuollon yksiköihin. Lääkkeet ohjautuvat tarvitsijoille ja terveydenhuollon ammattilaiset osaavat neuvoa lääkkeiden turvallisessa käytössä, sanoo yksikön päällikkö Eeva Leinonen Fimeasta.

Sisäministeriöltä ohjeet yksityishenkilöille

Kun apteekeissa asioi auttamishaluisia asiakkaita, heille kannattaa Leinosen ja Nystedtin mielestä kertoa apteekissa sisäministeriön julkaisemista ohjeista. 

Sisäministeriökin korostaa, että yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa Ukrainaa on tehdä rahalahjoitus vakiintuneille avustusjärjestöille, jotka kykenevät arvioimaan avun tarvetta paikan päällä ja toimittamaan avun perille keskitetysti.

Avustusjärjestöjen sivuilla toistuu sama viesti. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti ei ota lainkaan vastaan tavaralahjoituksia Ukrainaan, vaan pyytää lahjoituksia katastrofirahastoon. Pieninä erinä saapuvien sekalaisten tavaroiden lajittelu vain hidastaisi auttajien työtä Ukrainassa.

– Tunnettujen avustusjärjestöjen viestejä ja kokemuksia kannattaa kuunnella. Avustusjärjestöillä on tieto siitä, mitä alueella tarvitaan ja niillä on keinot tuotteiden hankkimiseen, sanoo Eeva Leinonen.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 1 times
Disagreed 0 times