Hyppää sisältöön

Asiakkaana oli 38-vuotias nainen, jolla oli vuosia aiemmin diagnosoitu oikean silmän sarveiskalvon kartiorappeuma. Hoitosuunnitelman mukaan oikeaan silmään oli nyt tehtävä kirurginen toimenpide. Naisella ei ollut muita perussairauksia.

Ongelma

Nainen pelkäsi tulevaa toimenpidettä. Oikeaan silmään oli aiemmin tehty varjoainekuvaus, jonka aikana oli kehittynyt henkeä uhkaava yliherkkyysreaktio. Naisen verenpaine oli laskenut, hänellä oli ollut hengitysvaikeuksia ja kasvoissa oli ilmennyt urtikaria.

Reaktiota oli hoidettu laskimonsisäisellä hydrokortisonilla sekä prednisoloni- ja hydroksitsiinivalmisteilla. Sairaanhoitaja oli maininnut naiselle, että leikkauksen jälkeen käytettävät lääkkeet saattavat sisältää yliherkkyysreaktion laukaisevia aineita. Naiselle oli jäänyt pelko, että vakava reaktio uusiutuu uuden operaation yhteydessä, ja hän epäröi sekä leikkausta, että sen yhteydessä käytettäviä lääkkeitä.

Ratkaisu

Yritin selvittää, mihin mahdolliseen lääkeaineallergeeniin sairaanhoitaja oli kommentillaan viitannut. Tutustuin naisen potilaskertomukseen ja kartoitin käytössä olevien lääkkeiden koostumukset, vaikuttavat aineet sekä apuaineet.

Naisella oli todettu jodiyliherkkyys. Aiemmassa varjoainekuvauksessa oli käytetty jodipitoista varjoainetta, joka oli laukaissut yliherkkyysreaktion.

Jodiyliherkille eivät sovi esimerkiksi Betadine-valmisteet, joka sisältävät jodi-povidoniyhdistettä. Kaksi naisella käytössä olevaa lääkettä sisälsi povidonia. Kostuttavissa silmätipoissa se on vaikuttavana aineena ja parasetamolia sisältävässä kipulääkkeessä apuaineena.

Koska yliherkkyys kuitenkin oli vain jodille, kerroin naiselle, että hän voi käyttää lääkkeitä turvallisesti lääkärin antamin ohjein. Povidoni yksistään ei aiheuta oireita jodiyliherkille.

Lääkityslistaa tarkastaessani huomasin, että kivun hoitoon oli kirjoitettu kaksi parasetamolivalmistetta. Ohjeistin kiinnittämään huomioita, ettei parasetamolin kolmen gramman vuorokausiannos ylity.

Seuranta

Asiakkaalle tehty toimenpide ei edellyttänyt varjoainekuvausta ja operaatio meni hyvin. Sairaalassa naiselle vakuutettiin, että jodiyliherkkyys on kirjattu potilastietoihin ja se huomioidaan tulevaisuudessa jokaisen toimenpiteen kohdalla.

Myös operaation jälkeinen hoito sujui ongelmitta, eikä lääkkeiden käytöstä aiheutunut yliherkkyysreaktioita. Asiakkaan pelkojen vuoksi ohjeistin häntä ottamaan vahvempaa kodeiinia sisältävää kipulääkettä vain silloin, kun taloudessa on toinen aikuinen paikalla.

Tulevissa kuvauksissa joudutaan todennäköisesti käyttämään varjoaineita. Naista rauhoitti tieto, että lääkärit tietävät jodiyliherkkyydestä ja aiemmasta reaktiosta, ja että mahdollisia oireita seurataan ja hoidetaan tehokkaasti toimenpiteiden aikana.

Arvioinnin teki hoitotutka.fi:n yrittäjä, farmaseutti Terttu Tiirola, jolla on LHKA-eritysasiantuntijan pätevyys.

SÄÄNNÖLLISESTI ENNEN OPERAATIOTA OPERAATION JÄLKEEN
Oftaquix 5mg/ml, levofloksasiini 1 x 4 molempiin silmiin 2 vrk ajan 1 x 4 5 vrk ajan
FML Liquifilm 1 mg/ml, fluorometoloni 1 x 3 hoidettuun silmään 2 viikon ajan, sitten 1 x 2 kahden viikon ajan
Ocular 50mg/ml, povidoni 1 x 4-6 hoidettuun silmään
TARVITTAESSA    
Panadol Forte 1g, parasetamoli 1 x 3
Panacod 500/30, parasetamoli ja kodeiini 1-2 x 1-4
Burana 600mg, ibuprofeeni 1 x 3

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times