Apteekit täydentävät terveyspalveluita
- 04.09.2023 at 09:43
Sairaanhoitajat antavat rokotuksia ja tekevät korvahuuhteluita, joissain apteekeissa hammaslääkäri paikkaa reikiintyneet hampaat, mutta lääkäripalvelujen kohtalo on epäselvä.
Suomalaiset toivovat apteekeilta matalan kynnyksen terveyspalveluja. Tämä tuli ilmi, kun valtioneuvosto selvitti vuonna 2021 väestön odotuksista apteekkitoiminnalle.
Selvityksen perusteella valtaosa suomalaisista käyttäisi apteekeissa tarjottavia terveydenhuollon palveluita nykyistä enemmän, jos niitä olisi tarjolla.
Yli 80 prosenttia vastaajista hoidattaisi apteekissa ompeleiden poiston tai korvahuuhtelun. Rokotepalvelusta oli kiinnostunut yli 70 prosenttia vastaajista.
Yhä useampi apteekki tuottaakin jo erilaisia terveyspalveluja yhteistyökumppanin kautta tai on perustanut osakeyhtiömuodossa toimivan terveyspisteen, jossa työskentelee sairaanhoitaja.
– Terveyspisteen sairaanhoitajalta saa luontevasti esimerkiksi rokotteen tai lääkeinjektion samalla, kun sen käy ostamassa. Terveyspisteissä tehdään paljon myös esimerkiksi korvahuuhteluita, joihin on vaikea saada aikaa perusterveydenhuollosta, kertoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Tiina Koskenkorva.
Apteekin terveyspisteitä on Suomessa nyt 27 kappaletta. Niiden toiminta painottuu vahvasti terveyden edistämiseen ja sairauksien ehkäisyyn.
Apteekki julkisen terveydenhuollon toimipisteenä
Osa apteekeista on aktiivisesti yhteistyössä julkisen terveydenhuollon kanssa. Esimerkiksi Sipoon Söderkullan apteekki on tehnyt vuosien ajan poikkeuksellisen tiivistä yhteistyötä kunnan terveysaseman kanssa.
Apteekin terveyspiste oli ensin kunnan virallinen influenssarokotuspiste riskiryhmäläisille. Toiminta laajeni koronarokotusten ja muiden kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotusteen pistämiseen, lopulta myös muihin sairaanhoitajan palveluihin.
Kuntalaiset voivat nykyään varata terveysaseman ajanvaraukseen soittamalla apteekin terveeyspisteeseen ajan pieniin toimenpiteisiin, kuten korvahuuhteluihin, injektioiden pistämiseen ja haavanhoidon välitarkistuksiin.
– Asiakkaat ovat olleet todella tyytyväisiä palveluun. Terveysasema on auki vain kolmena päivänä viikossa virka-aikaan, mutta meillä on tarjolla aikoja kaikkina arkipäivinä, myös iltaisin ja joskus lauantaisin, kertoo apteekkari Ann-Mari Viitanen.
Hammaslääkäri voi työskennellä apteekissa, lääkäri ei?
Muutamissa apteekeissa on kokeiltu yhteistyömalleja, joissa lääkäri on etänä tai fyysisesti paikalla, mutta toistaiseksi palvelut on laitettu tauolle. Alalla odotetaan parhaillaan Fimean ennakkopäätöstä siitä, saako yksityinen lääkäriyrittäjä pitää vastaanottoa apteekin yhteydessä vuokraamalla tilan apteekilta.
Ainakin kahdessa pääkaupunkiseudun apteekissa asiakkaita palvelee kiertävä hammaslääkäri, joka pystyy tekemään mukana kulkevalla kalustollaan toimenpiteitä röntgenkuvauksesta hampaan paikkaamiseen.
– Apteekit hakevat parhaillaan suuntaa siihen, minkälaista yhteistyötä niiden on mahdollista tehdä paikkakunnan asiakkaiden palvelemiseksi ja terveydenhuollon kuormituksen keventämiseksi. Tarkoituksena ei ole korvata, vaan täydentää alueen muita terveyspalveluita, Tiina Koskenkorva korostaa.
Tiiviimmin terveydenhuoltoon
Hallitusohjelmaan on kirjattu, että apteekeilla on rooli osana terveydenhuoltojärjestelmää.
Hallitus on ilmoittanut selvittävänsä ne lainsäädännön kohdat, jotka tällä hetkellä rajoittavat apteekeissa tarjottavien palveluiden laajenemista esimerkiksi rokotuksiin tai muihin matalan kynnyksen terveyspalveluihin.
Tällä hetkellä palveluiden tarjoaminen apteekissa edellyttää osakeyhtiön perustamista ja Aluehallintoviraston lupaa yksityisen terveydenhuollon palveluiden antamiseen.
Tulevaisuudessa apteekit saattavat tarjota matalan kynnyksen terveyspalveluja aivan uusilla tavoilla. Joissain keskusteluissa on ehdotettu, että hyvinvointialueiden omat hoitajat voisivat kiertää apteekeissa. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi apteekin tiloissa pidettäviä rokotuspäiviä tai systemaattisempaa kiertämistä.