Hyppää sisältöön

Lausuntokierroksella ollut hallituksen esitys sairausvakuutuslain ja lääkelain muuttamisesta pyrkii osaltaan valtion talouden tasapainottamiseen erilaisin lääkekustannuksiin kohdistuvin säästöin.

Farmasialiiton mukaan että monet ehdotetut muutokset vaarantavat turvallisen lääkehoidon ja hankaloittavat apteekkien ja muun terveydenhuollon välistä yhteistyötä. 

Hallitus ehdottaa, että apteekeille annettaisiin lääkelaissa oikeus poiketa lääkemääräyksestä yksittäisissä poikkeustilanteissa. Tavoitteena on parantaa lääkkeiden saatavuutta ja turvata lääkehoitojen jatkuvuus myös poikkeustilanteissa.

Farmasialiiton mukaan ehdotus ei kuitenkaan tuo nykytilanteeseen muutosta, sillä se edellyttää apteekkia ottamaan jatkossakin aina yhteyttä lääkkeen määränneeseen lääkäriin.

– Apteekkityön sujuvoittamiseksi ja terveydenhuollon kuormituksen vähentämiseksi farmasian ammattilaisten tulisi saada tehdä nykyistä laajemmin lääkevaihtoja farmaseuttista osaamistaan hyödyntäen, korostaa Farmasialiiton farmaseuttinen asiantuntija Crista Kirvesoja.

Turha byrokratia pois asiakaspalvelusta

Farmasialiiton mukaan turha byrokratia hidastaa apteekin asiakaspalvelua, kuormittaa jo kriisiytynyttä terveydenhuoltoa ja viivästyttää asiakkaan lääkkeen saamista.  

– Esimerkiksi ehkäisypillereiden vaihto eri tehtaan valmisteesta toiseen, samaa vahvuutta ja vaikuttavaa ainetta sisältävään valmisteeseen ei ole mahdollista ilman, että apteekista otetaan yhteys lääkkeen määränneeseen lääkäriin, Kirvesoja sanoo. 

Farmasialiitto ehdottaa, että asiakkaalle tarpeellinen, hyvän hoitokäytännön mukainen lääke voidaan vaihtaa myös silloin, kun vaihto vähentää terveydenhuollon kuormaa ja on farmaseuttisen harkinnan mukaan turvallinen. Muutos helpottaisi liiton mukaan sekä apteekkien että terveydenhuollon resurssipulaa, tehostaisi niiden toimintaa ja sujuvoittaisi apteekkiasiointia.  

Tavoitteena katkeamaton lääkehoito 

Hallituksen esityksessä todetaan, että apteekkien on dokumentoitava lääkemääräyksestä poikkeamisen tiedot.

Farmasialiiton mukaan tiedonhallinnan ratkaisut ja farmasian ammattilaisille annetut oikeudet eivät tällä hetkellä mahdollista tiedon kirjaamista reseptikeskukseen, jolloin tehdyt poikkeamat eivät välity potilasta hoitavalle lääkärille.

Farmasialiitto kritisoi myös hallituksen esitystä lääkekorvausten alkuomavastuun korottamisesta, koska omavastuun noustessa aiempaa useampi voi jättää ostamatta tarpeellisen lääkkeen. Vaikka korotus laskee yhteiskunnan lääkekorvauskustannuksia, saattaa se Farmasialiiton mukaan lisätä kustannuksia ja kuormitusta muualla terveydenhuollossa.  

Hintaneuvonnan kiristäminen uhkaa lääkitysturvallisuutta 

Hallitus ehdottaa apteekkien hintaneuvontavelvoitteen muuttamista siten, että reseptilääkkeen ostajalle tulisi aina tarjota hinnaltaan halvinta lääkevalmistetta.

Farmasialiitto ei pidä hintaneuvonnan tiukentamista tarpeellisena, vaan sen mukaan nykyinen käytäntö, jossa hintaneuvontaan tulee sisältyä tieto tosiasiallisesti halvimmasta lääkevalmisteesta, on riittävä.  

– Mikäli lääkkeen nimi sekä paketin ja lääkkeen ulkomuoto vaihtuvat jokaisella asiointikerralla, riski lääkkeiden sekaantumiseen keskenään ja lääkitysvirheiden lisääntymiseen kasvaa. Asiakkaalle pitäisi aina voida tarjota tuttua lääkettä, jos se farmaseuttisen harkinnan mukaan on asiakkaan turvallisuuden kannalta parempi vaihtoehto, Crista Kirvesoja toteaa.  

Myös Apteekkariliitto on jättänyt lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) valmistelemista lääkesäästöistä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 39 times
Said to be thoughtful 7 times
Has raised questions 1 times
Disagreed 1 times