Hyppää sisältöön

Krooninen munuaistauti on salakavala sairaus, joka yleistyy nopeasti maailmanlaajuisesti. Suomessa sairaus koskettaa noin kymmentä prosenttia väestöstä.

Silti tauti jää usein diagnosoimatta. Krooninen munuaistauti kehittyy hitaasti, ja monet kantavat sitä tietämättään, sillä tauti on alkuvaiheissaan oireeton.

Haaste kansanterveydelle

Kroonisen munuaistaudin kustannusvaikutukset yhteiskunnalle ovat huomattavat. Dialyysihoito yhdelle potilaalle maksaa vuosittain 50 000 euroa, ja Suomessa dialyysihoitoa saa noin 1900 potilasta.

Kyseessä on myös merkittävä kansanterveydellinen haaste. Maailmanlaajuisesti jopa 5–10 miljoonaa ihmistä menettää henkensä kroonisen munuaistaudin seurauksena vuosittain. Tauti lisää myös merkittävästi kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin ja vaikuttaa niin potilaiden kuin heidän läheistensä elämänlaatuun.

Kroonisen munuaistaudin tavallisimmat syyt ovat diabetes ja verenpainetauti, jotka ovat länsimaissa yleisiä sairauksia. Myös ikääntyminen ja ylipaino lisäävät sairastumisriskiä.

Riskissä olevia voitaisiin tunnistaa apteekissa

Kroonisen munuaistaudin tunnistamiseen ja hoitoon liittyy Suomessa useita pullonkauloja eikä potilaita tunnisteta riittävän varhain.

Tuoreessa hyvinvointialueille suunnatussa kyselyssä nousi esiin, että esimerkiksi apteekkeja voitaisiin hyödyntää nykyistä enemmän taudin varhaisessa tunnistamisessa.

Kyselyyn vastanneiden mukaan apteekkeja voitaisiin hyödyntää etenkin hoidosta pudonneiden verenpainetautia tai diabetesta sairastavien tavoittamisessa. Tätä mieltä oli yli puolet kyselyyn vastanneista.

Apteekin ammattilainen neuvoon vanhempaa miestä.
Apteekkeja voitaisiin hyvinvointialueilla hyödyntää etenkin hoidosta pudonneiden verenpainetautia tai diabetesta sairastavien tavoittamisessa.

Kuitenkin tällä hetkellä vain pienessä osassa hyvinvointialueista tehdään yhteistyötä avohuollon apteekkien kanssa riskissä olevien henkilöiden tavoittamiseksi.

Kyselyn toteuttivat yhteistyössä Munuais- ja maksaliitto, Diabetesliitto, Apteekkariliitto ja Boehringer Ingelheim. Kyselyssä selvitettiin perusterveydenhuollon lääkäreiden ja päättäjien näkemyksiä kroonisen munuaistaudin tunnistamisesta, hoidosta ja näihin käytettävissä olevista resursseista.

Keskustelu jatkuu SuomiAreenassa

Aiheesta keskustellaan myös kesäkuun lopulla Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa.

Munuais- ja maksaliitto, Apteekkariliitto ja Boehringer Ingelheim kutsuvat koolle paneelikeskustelun, jossa asiantuntijat valaisevat kroonisen munuaistaudin olemusta. Keskustelussa tarjotaan ratkaisuja piileväksi epidemiaksi kuvatun ilmiön pysäyttämiseksi.

Keskustelun juontaa Apteekkariliiton viestintäpäällikkö Aija Pirinen, ja keskustelussa on mukana muiden muassa apteekkari Mika Wallin.

Paneelikeskustelun tavoite on herättää laajempaa yhteiskunnallista keskustelua ja kannustaa suomalaisia tarkistuttamaan munuaisarvonsa ajoissa.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 7 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 1 times
Disagreed 0 times