Hyppää sisältöön

Norjan suurkäräjien toiseksi suurin puolue, keskusta-oikeistolainen Høyre ehdottaa puolueohjelmassaan, että lääkärien vastaanotoilla tehtävää työtä siirrettäisiin osin apteekkeihin.

Puolue siirtäisi osan lääkärien tehtävistä farmasian ammattilaisille, koska se on huolissaan jonotusaikojen pidentymisestä ja yleislääkäreiden kasvavasta työkuormasta Norjan terveydenhuollossa.

– Apteekeille tulisi antaa mahdollisuus kirjoittaa ja uudistaa tiettyjen lääkkeiden reseptejä tietyillä kriteereillä. Tällainen ratkaisu voi säästää yleislääkäreiltä monia konsultaatioita ja antaa heille enemmän aikaa kohdata niitä potilaita, joilla on monimutkaisempia terveyshaasteita, sanoo puolueen terveyspoliittinen tiedottaja Erlend Svardal Bøe.

Rokotukset ja verinäytteet
apteekin palveluna

Apteekkien farmasian ammattilaiset voisivat puolueen mukaan kirjoittaa ja uudistaa reseptejä esimerkiksi silmätulehduksiin, virtsatietulehduksiin, migreeniin ja ehkäisyvälineisiin.

Puolueen mukaan apteekkien pitäisi pystyä tekemään myös terveydenhuollon toimenpiteitä, kuten verenpaineen mittausta ja verinäytteiden ottoa.

– Jos haluamme varmistaa kestävän terveys- ja hoitopalvelun jatkossakin, meidän on parannettava työnjakoa. Farmasian ammattilaiset pystyvät hoitamaan jo nyt erilaisia tehtäviä ja uskomme, että tulevaisuudessa heille on annettava vielä enemmän vastuuta, Erlend Svardal Bøe sanoo.

Puolueen mukaan apteekkien pitäisi tarjota myös nykyistä laajempaa rokotuspalvelua. Influenssarokotusten lisäksi apteekeissa tulisi tarjota rokotuksia kurkkumätää, hinkuyskää, pneumokokkia, meningokokkia, HPV:tä, vyöruusua ja puutiaisaivokuumetta vastaan. Parantunut rokotuskattavuus vähentäisi puolueen mukaan osaltaan terveydenhuollon kuormitusta.

Norjassa apteekeilla oli merkittävä rooli esimerkiksi koronarokotusten pistämisessä.

Høyren ehdotuksesta uutisoivat aiemmin Norjan TV 2 ja Apotekforeningen.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 2 times
Said to be thoughtful 2 times
Has raised questions 1 times
Disagreed 0 times