Lääkepula ei johdu apteekeista
Puheenvuoro - 10.02.2023 at 08:58
Saatavuushäiriöiden syinä ovat äkilliset kysynnän vaihtelut, laatupoikkeamat sekä häiriöt lääkkeiden globaaleissa toimitusketjuissa, muistuttaa Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.
Ei ole lähikaupan vika, jos sienitauti tuhoaa valtaosan maailman kahvisadosta, eikä lähikaupan hyllylle saada Juhla Mokkaa. Sama koskee lääkkeitä: ei ole apteekin vika, jos maahantuoja ei pysty tuomaan lääkettä Suomeen toimitusketjun globaalin häiriön takia.
Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen kirjoitti osuvasti Helsingin Sanomissa (HS 6.2.), että lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat globaali ja kasvava ongelma, jota ei pystytä ratkaisemaan vain kansallisilla toimenpiteillä eikä päivittäistavarakaupan logistiikka- ja hankintakanavilla tai kansallista kilpailua lisäämällä.
Lääkkeiden saatavuushäiriöiden syinä ovat äkilliset ja ennakoimattomat kysynnän vaihtelut, laatupoikkeamat ja häiriöt lääkkeiden globaaleissa toimitusketjuissa, joihin yksittäisillä mailla ei ole juurikaan mahdollisuuksia vaikuttaa. Suomessa tilanne on kuitenkin monia muita maita parempi lääkkeiden velvoitevarastoinnin ansiosta.
Iso osa maailman lääkkeistä valmistetaan Intiassa ja lääkeaineista Kiinassa. Pandemian vuoksi näissä maissa jopa valtavia lääketehdasalueita on ollut kuukausien ajan suljettuina, mikä on aiheuttanut häiriöitä ja keskeytyksiä toimituksissa. Kun niukkuutta jaetaan, ei Suomi pienenä lääkemarkkinana ole jonossa ensimmäisenä.
Lääkkeen saatavuuteen Suomessa vaikuttaa myös hintataso. Lääkesäästöt tuovat aina riskejä lisääntyvistä saatavuusongelmista.
Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat viime vuosina lisääntyneet huolestuttavasti. Lääkeyritykset raportoivat Fimealle viime vuonna 2 335 lääkkeiden saatavuushäiriötä. Määrä on yli nelinkertaistunut vuodesta 2016.
Tästä huolimatta lääkkeiden toimitusvarmuus apteekeista on pysynyt erinomaisena, yli 98 prosentissa, eli 98 reseptiin sadasta lääke saadaan toimitettua samantien. Kiitos lääkevaihdon, eli apteekkien oikeuden vaihtaa puuttuva lääke vastaavaan rinnakkaisvalmisteeseen Fimean ylläpitämän vaihtokelpoisten lääkkeiden luettelon puitteissa.
Tilanne on kuitenkin siinä määrin vaikeutunut, että apteekkien lääkevaihto-oikeutta on tarpeen laajentaa turhan työn vähentämiseksi. Tällä hetkellä apteekki ei voi esimerkiksi vaihtaa tippapulloon pakattua silmätippaa kerta-annospipetteihin, eikä päinvastoin ilman yhteydenottoa lääkäriin. Sama koskee lääkkeiden eri vahvuuksia: jos asiakkaalle on määrätty 2 mg tabletti iltaisin, apteekki ei voi toimittaa 1 mg tabletteja ohjeella kaksi tablettia iltaisin lääkäriltä lupaa kysymättä.
Lääkkeiden saatavuushäiriöt eivät johdu apteekeista eivätkä apteekkijärjestelmästä. Jos lääkettä saadaan Suomeen, sitä saadaan nopeasti myös apteekkeihin. Saatavuushäiriöiden syitä valottaa erinomaisesti Apteekkari-lehden viime kesäinen artikkeli aiheesta.
Kirjoittaja on proviisori ja Apteekkariliiton viestintäjohtaja.