Hyppää sisältöön

Kevään kunta- ja aluevaalit on nyt käyty, ja on aika katsoa eteenpäin – kohti ratkaisuja. Kaikki puolueet lupasivat turvata toimivat lähiterveyspalvelut, ja sitä äänestäjillä on nyt lupa päättäjiltä vaatia. Tähän tavoitteeseen apteekeilla on annettavaa, ja tämä potentiaali on myös laajasti tunnistettu läpi puoluekentän.

Vaalien suurimmaksi voittajaksi nousi SDP. Keskusta sai ennustettua paremman tuloksen, ja kokoomus selvisi maltillisella laskulla. Myös vihreät, vasemmistoliitto, rkp ja kristillisdemokraatit paransivat tuloksiaan hieman. Perussuomalaiset kärsivät vaaleissa merkittävimmän tappion.

Apteekki on lähes jokaisessa Suomen kunnassa – usein siellä, missä muita terveyspalveluja ei enää ole. Ennen vaaleja Apteekkariliitto selvitti puolueiden ajatuksia haastattelemalla kansanedustajia eri puolueista. Puoluekentän yli vallitsee varsin laaja yksimielisyys siitä, että apteekeilla on merkittävä rooli osana julkista terveydenhuoltoa – erityisesti ennaltaehkäisevässä työssä, kustannustehokkuuden parantamisessa ja lähipalveluiden turvaamisessa.

Kansanedustajat painottavat, että apteekkien farmaseuttista osaamista tulisi hyödyntää nykyistä enemmän, jotta rajalliset sote-resurssit saadaan kohdennettua tehokkaammin.

Apteekkien ja hyvinvointialueiden vahvemmalle yhteistyölle on vahva poliittinen tuki – nyt on aika konkreettisille toimille.

Apteekit nähdään erityisesti pienillä paikkakunnilla keskeisenä osana hoitoketjua, ja apteekkihenkilöstö nauttii laajaa luottamusta ihmisten keskuudessa. Apteekkipalveluiden, kuten lääkehoidon arviointien, annosjakelun ja rokotusten, katsotaan parantavan hoidon saavutettavuutta ja potilasturvallisuutta – samalla, kun ne voivat vähentää kallista erikoissairaanhoitoa ja päivystyskäyntejä.

Nyt, kun uudet aluevaltuustot aloittavat työnsä, on oikea hetki siirtyä sanoista tekoihin. Apteekit ja lääkehuolto ovat ehjien palveluketjujen keskeinen lenkki ja nyt, kun valtuustot ensitöikseen päivittävät palvelustrategiansa, on tärkeä varmistaa, että myös apteekit ovat mukana. Palvelupolku ei nimittäin voi päättyä sote-keskuksen oville, vaan sen on jatkuttava kotiin saakka – usein apteekin kautta.

Apteekkien ja hyvinvointialueiden vahvemmalle yhteistyölle on vahva poliittinen tuki – nyt on aika konkreettisille toimille. Apteekkariliitto toivottaa onnea ja menestystä jokaiselle uudelle valtuutetulle ja muistuttaa jokaisella alueella toimivista sote-apteekkareista, joiden puoleen kannattaa kääntyä, kun tarvitaan tietoa lääkehuollosta ja apteekkien palveluista.

Nyt on aika rakentaa kestäviä ratkaisuja – yhdessä.

Lue myös

Puheenvuorot –

Aluevaalit 2025 Apteekeista matalan kynnyksen terveyspalveluita – Onko tässä ratkaisu lähipalveluiden vahvistamiseen?

Hyvinvointialueiden palveluverkostojen supistuminen voi heikentää esimerkiksi rokotusten saatavuutta. Apteekit voisivat tuoda kustannustehokasta ja helposti saavutettavaa palvelua hyvinvointialueille, jos vain alueet hyödyntävät apteekkeja osana palveluverkkoaan, kirjoittaa Apteekkariliiton vaikuttamisen asiantuntija Emily Strohm.
Puheenvuorot –

Aluevaalit 2025 Hyvinvointialueiden ja apteekkien yhteistyö tuo säästöjä ja parempaa hoitoa

Turvallinen ja vaikuttava lääkehoito on olennainen osa toimivaa terveydenhuoltoa. Apteekeilla on keskeinen rooli onnistuneen lääkehoidon varmistamisessa, ja sitä voitaisiin hyödyntää huomattavasti nykyistä enemmän. Yhteistyön tiivistäminen lisäisi potilasturvallisuutta ja helpottaisi terveydenhuollon kuormitusta, kirjoittaa Apteekkariliiton johtava asiantuntija Sonja Kallio.
Sonja Kallio

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 3 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times