Apteekeista matalan kynnyksen terveyspalveluita – Onko tässä ratkaisu lähipalveluiden vahvistamiseen?
Puheenvuoro, Uudistuva apteekki, Yhteiskunta - 03.04.2025 at 08:29
Hyvinvointialueiden palveluverkostojen supistuminen voi heikentää esimerkiksi rokotusten saatavuutta. Apteekit voisivat tuoda kustannustehokasta ja helposti saavutettavaa palvelua hyvinvointialueille, jos vain alueet hyödyntävät apteekkeja osana palveluverkkoaan, kirjoittaa Apteekkariliiton vaikuttamisen asiantuntija Emily Strohm.
Hyvinvointialueiden palveluverkostoa on supistettu, hoitojonot eivät lyhene ja henkilöstöpula vaikeuttaa palvelujen saatavuutta. Uusille ennaltaehkäiseville ratkaisuille olisi nyt enemmän tarvetta kuin koskaan, mutta säästöpaineiden keskellä niitä ei tunnu löytyvän. Entä jos osa ratkaisua on lähempänä kuin uskommekaan – apteekeissa?
Suomessa toimii yli 800 apteekkia, jotka muodostavat kattavan ja helposti saavutettavan terveyspalveluverkoston. Nyt olisi aika hyödyntää niiden potentiaalia entistä laajemmin.
STM:n vuoden 2024 lopussa julkaisema tilannekuva paljastaa suuria eroja palveluiden saavutettavuudessa. Erityisen huolestuttavaa on, että raportin mukaan useat hyvinvointialueet eivät järjestä tai ovat aikeissa vähentää työttömien ja kouluterveydenhuollon lakisääteisiä terveystarkastuksia, jotta henkilökuntaa riittää esimerkiksi riskiryhmien kausi-influenssarokotuksiin.
Hyvinvointialueiden palveluverkostojen supistuminen voi heikentää rokotusten saatavuutta ja lisätä tartuntatautien leviämistä. THL:n mukaan influenssakaudet jo nyt kuormittavat terveydenhuoltoa ja lisäävät sairaalahoidon tarvetta.
Terveydenhuollon henkilöstön työkuormaa voisi keventää hankkimalla rokotuspalvelu alueen rokottavilta apteekeilta. Vuonna 2024 voimaan tullut laki antoi farmaseuteille ja proviisoreille rokotusoikeuden tietyin reunaehdoin, ja yhä useampi apteekki on ottanut rokotukset osaksi palveluitaan.
Apteekit ovat monelle suomalaiselle lähin sote-palvelu, ja yli 80 % kansalaisista toivoo saavansa laajemmin terveyspalveluita apteekeista. Hyvinvointialueet voisivat hyödyntää tätä esimerkiksi hankkimalla kausirokotukset palvelusetelin avulla apteekeista, jolloin kansalaiset voisivat valita lähiapteekin rokotuspaikaksi.
Apteekit voisivat tuoda kustannustehokasta ja helposti saavutettavaa palvelua hyvinvointialueelle – mutta vain, jos hyvinvointialueet hyödyntävät apteekkeja osana palveluverkkoaan.
Apteekit ovat monelle suomalaiselle lähin sote-palvelu, ja yli 80 % kansalaisista toivoo saavansa laajemmin terveyspalveluita apteekeista. Hyvinvointialueet voisivat hyödyntää tätä esimerkiksi hankkimalla kausirokotukset palvelusetelin avulla apteekeista, jolloin kansalaiset voisivat valita lähiapteekin rokotuspaikaksi.
Kansainväliset kokemukset tukevat tätä ratkaisua. Esimerkiksi Norjassa apteekit tarjoavat rokotuksia maanlaajuisesti ja olivat keskeisessä roolissa koronapandemian aikana, kun 88 kuntaa teki sopimuksen rokotuksista apteekkien kanssa.
Tuore tutkimus tukee apteekkien roolia rokotuspalveluiden täydentäjänä. Jopa neljäsosa tutkimukseen haastatelluista asiakkaista olisi jättänyt rokotteen ottamatta ilman apteekin rokotuspalvelua. Rokotuspaikan valintaan vaikuttivat muun muassa asioinnin helppous, apteekin hyvä sijainti ja ajanvarausmahdollisuus. Tutkijoiden mukaan apteekkien hyödyntäminen hyvinvointialueen rokotustoiminnassa voisi parantaa rokotteiden saavutettavuutta ja rokotuskattavuutta.
Rokotusten lisäksi apteekit voisivat tarjota muita matalan kynnyksen palveluita, kuten esimerkiksi kroonisten sairauksien seurantaa (verenpaine, kolesteroli, verensokeri) tai terveysteknologian käyttöönottoapua. Lisäksi apteekkien tiloja voitaisiin jossain tapauksissa vuokrata esimerkiksi hyvinvointialueen terveydenhoitajan vastaanottoa varten.
Hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne ei salli suuria investointeja, mutta olemassa olevien resurssien tehokkaampi hyödyntäminen on mahdollista. Apteekkien tiiviimpi integroiminen osaksi palveluverkostoa olisi kustannustehokas ratkaisu, joka parantaisi hoitoon pääsyä ja vahvistaisi terveyspalveluiden saavutettavuutta.
Lue myös
Aluevaalit 2025 Hyvinvointialueiden ja apteekkien yhteistyö tuo säästöjä ja parempaa hoitoa

Aluevaalit 2025 Hoitopolku jatkuu kotiin – apteekin kautta
