Itsehoitolääkkeiden myynti kaupoissa vahvistaisi entisestään markkinoiden keskittymistä kahdelle kaupan jättiläiselle
Puheenvuoro, Yhteiskunta - 24.03.2025 at 01:15
Itsehoitolääkkeiden myynnin seurauksena kauppa keskittyisi edelleen, mutta apteekeille ja apteekkien asiakkaille seuraukset voisivat olla kohtalokkaita, kirjoittaa Apteekkariliiton viestintäpäällikkö Aija Pirinen.
Suomessa on maailman keskittynein ruokakauppa, jossa kahden jättiläisen, S- ja K-ryhmän yhteenlaskettu markkinaosuus on yli 80 prosenttia. S-ryhmän ja Keskon kannattavuus on ruokakaupassa maailman huippua.
Näin voimakas kaupan keskittyminen ja todellisen kilpailun puute tarkoittavat sitä, että kaupan jäteillä on mahdollisuus pitää hinnat korkealla.
Omistajilleen kaupat ovat kultakaivoksia, mutta kuluttajat tuntevat kaupan keskittymisen omissa kukkaroissaan. Tilastokeskuksen mukaan viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana ruoan hinta on noussut huimat 58 prosenttia. Samassa ajassa esimerkiksi reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat laskeneet noin 40 prosenttia ja itsehoitolääkkeiden hinnat nousseet maltilliset 8 prosenttia.
Tästä huolimatta kaupan toimijat esittävät julkisuudessa huoltaan nimenomaan lääkkeiden hinnoista ja perustelevat, että itsehoitolääkkeiden tuominen kauppoihin lisäisi kilpailua ja laskisi hintoja. Jos kauppa ei pidä ruoan hintaa kurissa, miten se laskisi lääkkeiden hintoja?
Suomen poikkeuksellisen keskittyneessä markkinassa lääkkeiden siirtäminen kauppaan ei lisäisi aitoa kilpailua, vaan vahvistaisi entisestään markkinoiden keskittymistä kahdelle kaupan jättiläiselle.
Lääkkeiden myynnin seurauksena suomalaisen ruokakaupan kannattavuus paisuisi toki entisestään. Mutta seuraukset apteekeille ja apteekkipalveluita tarvitseville suomalaisille voisivat olla kohtalokkaita.
Insuliinia ja muita välttämättömiä reseptilääkkeitä tarvitsevia ihmisiä ei juuri lohduta se, jos lähikaupasta saisi muutamia itsehoitolääkkeitä, mutta reseptilääkkeet pitäisi hakea useiden kymmenien kilometrien päästä tai vieläkin kauempaa.
Yhä suurempi osa apteekeista kamppailee jo nyt taloushaasteiden kanssa apteekkeihin kohdistuneiden leikkausten, kulujen kasvun ja lääkemarkkinoiden muutosten vuoksi. Reseptilääkemyynti on muuttunut monille apteekeille jo lähes kannattamattomaksi ja apteekkien talous on tullut entistä riippuvaisemmaksi itsehoitolääkemyynnistä. Jos tässä tilanteessa itsehoitolääkemyyntiä siirretään merkittävästi kauppoihin, kaikkien apteekkien talous ei tulisi sitä kestämään.
Muutos tuntuisi erityisesti haja-asustusalueilla ja maaseudulla asuvien pitkäaikaissairaiden ja paljon lääkkeitä käyttävien ikäihmisten arjessa. Matka lähimpään apteekkiin ja reseptilääkkeiden äärelle saattaisi kasvaa huomattavasti, mikä lisäisi kuluttajan kustannuksia.
Insuliinia ja muita välttämättömiä reseptilääkkeitä tarvitsevia ihmisiä ei juuri lohduta se, jos lähikaupasta saisi muutamia itsehoitolääkkeitä, mutta reseptilääkkeet pitäisi hakea useiden kymmenien kilometrien päästä tai vieläkin kauempaa.
Apteekkipalveluiden katoaminen tarkoittaisi myös kasvokkaisen lääkeneuvonnan häviämistä. Tämän apteekkien tarjoaman palvelun arvo korostuu erityisesti nyt, kun muita terveydenhuollon lähipalveluita karsitaan.
Maankattava apteekkiverkostomme on olennainen osa myös lääkehuollon huoltovarmuutta. Lähiapteekit toimivat alueellisina lääkevarastoina, mikä varmistaa lääkkeiden maanlaajuista saatavuutta myös poikkeus- ja kriisitilanteissa. Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa on tärkeää, että meillä on laaja maankattava apteekkiverkosto, jota ylläpitävät korkeasti koulutetut farmasian ammattilaiset.
Pian tehdään poliittisia päätöksiä siitä, missä määrin itsehoitolääkkeiden myyntiä laajennetaan apteekkien ulkopuolelle. Kaupan toimijoille tilanteessa on vain voitettavaa, mutta monille apteekeille ja apteekkien asiakkaille nyt tehtävät päätökset saattavat olla kohtalonkysymyksiä.
Lue myös
Lääkkeiden hinnat Reseptilääkkeiden hinnat laskevat edelleen – Myynti muuttunut apteekeille lähes kannattamattomaksi

Itsehoitolääkkeet Hups, meinasin valita väärän lääkkeen

Itsehoitolääkkeet Meneekö ideologia turvallisen lääkehoidon edelle?
