Hyppää sisältöön

Euroopan unionin apteekkijärjestö PGEU on julkaissut kannanoton, jossa se vaatii apteekeille nykyistä suurempaa roolia kansalaisten rokottamisessa.

PGEU:n mukaan apteekit voivat tarjota kansalaisille tietoa rokotuksilla ehkäistävistä sairauksista ja edistää rokotuskattavuutta. Järjestön mukaan apteekeissa pitäisi voida myös antaa rokotuksia, koska se madaltaisi kynnystä rokotteiden ottamiseen.

Apteekkirokottaminen sallitaan yli puolessa EU:n jäsenmaista.

– Tällä hetkellä apteekit ovat mukana rokotusohjelmissa 15:ssä Euroopan maassa. Odotamme muiden maiden seuraavan perässä, koska kyse on potilaiden ja kansanterveyden edusta, kertoo PGEU:n presidentti Koen Straetmans.

Apteekit saavat antaa influenssa- ja/tai koronarokotuksia Belgiassa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Italiassa, Kreikassa, Latviassa, Luxemburgissa, Norjassa, Portugalissa, Puolassa, Ranskassa, Romaniassaa, Saksassa, Sveitsissä ja Tanskassa.

Yli puolessa näistä maista apteekit saavat antaa myös muita rokotteita, kuten pneumokokki-, rotavirus-, HPV-, vesirokko-, puutiaisaivokuume- ja hepatiittirokotteita sekä erilaisia matkailijan rokotteita. 

Joissain maissa, kuten Alankomaissa, Kroatiassa ja Virossa, apteekit eivät itse rokota, mutta muut terveydenhuollon ammattilaiset saavat tarjota rokotuspalveluja niiden tiloissa.

Apteekkien osaaminen käyttöön

PGEU:n mukaan EU-maiden kannatta maksimoida apteekkien osuus rokotuskattavuuden parantamisessa ja rokotuksin ehkäistävien sairauksien torjumisessa.

Apteekit kannattaa integroida kansallisiin rokotusstrategioihin, ottaa mukaan viestintäkampanjoihin ja muihin toimiin, joilla torjutaan rokottamiseen liittyvää harhaanjohtavaa tietoa.

Apteekkien etuna rokotustoiminnassa ovat järjestön mukaan laajojen aukiolojen lisäksi kattava verkosto ja ammattitaitoinen henkilöstö. Järjestö huomauttaa, että kolmasosa apteekeissa annetuista rokotuksista on otettu tavanomaisten työaikojen ulkopuolella, mikä korostaa hyvän saavutettavuuden merkitystä rokotuskattavuudelle.

Rokotustoiminnan laajentaminen apteekeissa edellyttää PGEU:n mukaan tukea kansallisilta terveydenhoitojärjestelmiltä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times