Aluevaaliehdokas Anne Kumpusalo-Vauhkonen: Apteekit voivat auttaa ehkäisemään lääkitysongelmista johtuvia terveydenhuollon menoja
Yhteiskunta - 04.04.2025 at 08:52
Apteekkari Anne Kumpusalo-Vauhkosen mielestä apteekit voisivat auttaa hyvinvointialueita selviytymään lakisääteisistä tehtävistä tukemalla lääkehoitojen onnistumista ja ehkäisemällä lääkitysongelmista johtuvia terveydenhuollon menoja.

Kunta- ja aluevaaleissa on tänä vuonna ehdolla useita Suomen Apteekkariliiton jäseniä. Apteekkari-lehti selvitti, millaisia asioita he aikovat edistää, jos tulevat valituiksi.
Toisella kaudelle pyrkivä apteekkari Anne Kumpusalo-Vauhkonen Lapinlahden Elinvoima Apteekista on Keskustan ehdokkaana Pohjois-Savon hyvinvointialueella.
1. Terveydenhuollon kriisiytymisestä on puhuttu viime aikoina paljon. Näkyykö tämä kriisi apteekin asiakaskohtaamisissa? Miten?
Terveydenhuollon kriisiytyminen näkyy ja kuuluu apteekin asiakaskohtaamisissa. Saan valitettavan paljon palautetta siitä, että terveyskeskuksissa lääkärin vastaanotolle pääsy on vaikeutunut entistä useammalla paikkakunnalla Pohjois-Savossa.
Asiakkaat hakevat sitten apteekista apua vaivoihinsa tai vähintään uskonvahvistusta ennen hakeutumista lääkärin vastaanotolle. Olen lähettänyt vuoden sisällä lähettänyt esimerkiksi useita ruusuepäilypotilaita lääkäriin vastaanotolle.
Kun kiireetöntä perusterveydenhuollon lääkärin vastaanottoaikaa ei saa ajoissa, eikä akuuttivastaanottoaikoja ole tarjolla, ikäihmiset ovat voineet joutua odottamaan KYSin päivystyksessä jatkohoitopaikkaa jopa 3-4 vuorokautta.
Apteekin ammattilaisena olen nähnyt, että kotihoidossa hoidetaan koko ajan huonompikuntoisia ikäihmisiä. Väitän, että 10-20 vuotta sitten samanlaisella voinnilla olisi päässyt ympärivuorokautiseen hoitoon. Nykyään asumispalveluyksikköpaikan voi saada vasta saattohoitovaiheessa.
2. Hyödyntääkö julkinen terveydenhuolto/hyvinvointialue apteekkien palveluita alueellasi? Miten?
Lapinlahden Elinvoima Apteekki tarjoaa annosjakelua, jonka yhteydessä tarkistamme asiakkaidemme lääkityksiä ja tarjoamme mahdollisuutta moniammatillisiin lääkehoidon arviointeihin.
Yhteistyökumppaneillemme kotisairaanhoidossa, kotihoidossa ja asumispalveluyksiköissä tarjoamme tukea lääkehoitoprosessin kehittämiseen. Olemme myös järjestäneet tästä aiheesta koulutusta Pohjois-Savon hyvinvointialueen henkilöstölle.
3. Mitä lisäarvoa apteekit voisivat nykyistä tiiviimmällä yhteistyöllä ja palveluillaan tarjota hyvinvointialueelle?
Potilaan lääkityslistan ajantasaistaminen ennen lääkärin vastaanottoa säästäisi lääkärin työaikaa. Apteekkien tarjoamat monet muut farmaseuttiset asiantuntijapalvelut kannattaisi sisällyttää sairauskohtaisiin hoitopolkuihin ja hyvinvointialueen palveluketjuihin.
Apteekkien farmaseuttista osaamista kannattaisi hyödyntää esimerkiksi henkilökunnan koulutuksissa ja moniammatillisissa lääkehoidon arvioinneissa. Voisimme auttaa hyvinvointialuetta selviytymään lakisääteisistä tehtävistä tukemalla lääkehoitojen onnistumista ja ehkäisemällä lääkitysongelmista johtuvia terveydenhuollon menoja.
4. Apteekit ovat Suomen käytetyin terveyspalvelu, miten näet apteekkien roolin tulevaisuudessa osana terveydenhuoltoa?
Pitkäaikaissairauksien seurannassa voisi hyödyntää meitä farmasian ammattilaisia lääkityslistojen ajantasaistamisessa, lääkitysten tarkistuksissa ja moniammatillisissa lääkehoitojen arvioinneissa.
Muutama terveyskeskuslääkäri on pyytänytkin lääkityslistan ajantasaistamista ja lääkityksen tarkistusta erityisen haastavan monisairaan ja monia lääkkeitä käyttävän kohdalla, kun hoito ei ole ollut hallussa.
Farmaseutin vastaanottoa voitaisiin tarjota lääkärin päätöksenteon tueksi arvioimaan lääkehoitoa silloin, kun epäillään lääkitysongelmia. Farmasian ammattilainen voisi tehdä yhdessä sairaanhoitajan ja lääkärin kanssa töitä erityisesti monisairaiden ja monilääkittyjen auttamiseksi. Tiimiä voisi tarpeen mukaan täydentää esimerkiksi fysioterapeutilla tai ravitsemusterapeutilla.
5. Mitä asioita lupaat edistää hyvinvointialueen valtuustossa, jos tulet valituksi?
Haluan varmistaa arjessa tarvittavat soten lähipalvelut kaikenikäisille ja vahvistaa perusterveydenhuoltoa. Sosiaali- ja terveydenhuollon eri toimijoiden vastaanotoille täytyy päästä kohtuullisilta etäisyyksiltä.
Haluan että apteekkien osaamista hyödynnetään potilaiden lääkehoidon onnistumiseksi, lääkehoitojen riskien ennaltaehkäisemiseksi ja kokonaisuuden hallitsemiseksi.
Lue apteekkien aluevaalitavoitteista.
Lue myös
Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Heli Suppula: Apteekkien lääkeosaaminen auttaisi hyvinvointialueita

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Sirpa Peura: Hoitoon pitää päästä nykyistä nopeammin

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Teemu Pietarinen: Apteekit voisivat purkaa julkisen terveydenhuollon taakkaa

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Juha Konttila: Apteekkeja ei tule nähdä pelkkinä lääkkeiden jakelijoina

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Päivi Mäkelä: Lääkehoitojen arvioinnit tulisi saada palvelusetelin piiriin

Lue myös
Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Tuija Tuikkanen: Apteekit voisivat huolehtia ajantasaisista lääkityslistoista

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Jyri Saastamoinen: Apteekit ovat keskeinen osa terveydenhuoltoa

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Tarja Hyykky: Terveydenhuollon lähipalvelujen puute aiheuttaa suurta hätää ikäihmisille

Aluevaalit 2025 Kuntavaaliehdokas Anu Västi: Välillä apteekki joutuu soittamaan asiakkaalle ambulanssin
