Aluevaaliehdokas Päivi Mäkelä: Lääkehoitojen arvioinnit tulisi saada palvelusetelin piiriin
Yhteiskunta - 26.03.2025 at 09:09
Apteekkari Päivi Mäkelän mukaan apteekit voisivat auttaa estämään lääkityshaittoja, jotka aiheuttavat erikoissairaanhoidon päivystyskäyntejä. Näin saavutettaisiin merkittäviä säästöjä.

Kunta- ja aluevaaleissa on tänä vuonna ehdolla useita Suomen Apteekkariliiton jäseniä. Apteekkari-lehti selvitti, millaisia asioita he aikovat edistää, jos tulevat valituiksi.
Apteekkari Päivi Mäkelä (kesk.) Rauman Ensimmäisestä apteekista on ehdolla Satakunnan hyvinvointialueella.
1. Terveydenhuollon kriisiytymisestä on puhuttu viime aikoina paljon. Näkyykö tämä kriisi apteekin asiakaskohtaamisissa? Miten?
Asiakkaat kokevat usein, että lääkäriin ei kuitenkaan pääse, joten he eivät halua edes yrittää. Meiltä vaaditaan paljon kannustamista, jotta asiakas esimerkiksi ottaisi yhteyttä omahoitajaansa kontrollikäynnin varaamista varten. Tämä siitäkin huolimatta, että Satakunnassa digipalveluiden resursseja lisättiin vuodenvaihteessa.
Terveydenhuollon kriisi ja lääkärien aikapaineet heijastuvat myös siihen, että reseptiepäselvyyksien määrä tuntuu lisääntyneen viime aikoina. Esimerkiksi lasten antibiooteissa määrätty määrä ei riitä koko kuurin ajaksi. Onneksi meillä Raumalla on toimiva reseptihoitaja-järjestelmä, joten ongelmat ratkeavat nopeasti.
2. Hyödyntääkö julkinen terveydenhuolto/hyvinvointialue apteekkien palveluita alueellasi? Miten?
Hyvinvointialueen kilpailuttaman annosjakelun lisäksi ei ole mitään muita palveluja esimerkiksi palvelusetelillä, valitettavasti.
3. Mitä lisäarvoa apteekit voisivat nykyistä tiiviimmällä yhteistyöllä ja palveluillaan tarjota hyvinvointialueelle?
Apteekit voisivat tiiviimmällä yhteistyöllä tarjota esimerkiksi lääkityshaittoja ennaltaehkäiseviä lääkehoidon tarkistuksia ja arviointeja sekä kokonaisarviointeja. Estämällä erikoissairaanhoidon päivystyskäyntejä vaativia lääkityshaittoja saavutettaisiin merkittäviä säästöjä.
Pienten, itsehoitoon soveltuvien ongelmien ratkaiseminen itsehoitotuotteilla ja niihin liittyvällä ammattitaitoisella neuvonnalla apteekit voivat vähentää perusterveydenhuollon vastaanottokäyntejä. Toivon, että päättäjätkin olisivat tämän sisäistäneet.
Jos apteekit olisivat tiivis osa hoitopolkuja, voisimme tukea paremmin asiakkaan hoitoa. Ihanteellista olisi, jos apteekeissa voitaisiin kirjata lääkehoidon seurantaan liittyviä tietoja potilastietojärjestelmään.
Satakunnassa on parhaillaan käynnissä Astmapotilaiden Lääkeneuvola-projekti, jossa astmapotilaiden tehostetulla ohjauksella pyritään parantamaan hoitotuloksia. Uskon, että tästä pilottiprojektista saadaan aikaan valtakunnallisesti monistettava konsepti.
4. Apteekit ovat Suomen käytetyin terveyspalvelu, miten näet apteekkien roolin tulevaisuudessa osana terveydenhuoltoa?
Eritasoiset lääkehoitojen arvioinnit tulisi ehdottomasti saada palvelusetelin piiriin. Mieluiten niin, että palveluun tulevat potilaat valitaan alueella yhtenäisin kriteerein. Hyvinvointialueelta tulee saada ongelmitta lääkärikontakti, jotta arvioinnin havainnot ja muutosehdotukset otetaan nopeasti käyttöön.
Palveluseteli annosjakeluun loisi asiakkaille todellisen valinnanvapauden. Kausirokotuksissa apteekit voisivat helpottaa terveydenhuollon paineita, mutta siihenkin tulisi saada palveluseteli. Palveluseteliä voitaisiin käyttää myös tiettyjen potilasryhmien intensiivisempään neuvontaan. Esimerkiksi farmaseutin vastaanotto olisi hyvä palvelu, kun on kotiuduttu sairaalasta ison, uuden lääkearsenaalin kanssa vaikkapa elämän ensimmäisen pallolaajennuksen jälkeen.
Apteekkien Terveyspisteissä tuotetut pienet toimenpiteet kuten korvanhuuhtelut ja tikkien poistot vähentävät hoitajien vastaanottojen tarvetta hyvinvointialueella. Näistä asiakkaat voisivat itse maksaa helppoudesta ja nopeudesta.
Syrjäisemmillä pienillä paikkakunnilla apteekeissa voisi olla laajempikin palvelutarjonta, esimerkiksi etälääkäriyhteyden tekninen toteutus ja käytön opastus maksua vastaan. Koko väestö ei vielä kykene hoitamaan asioitaan yksin digitaalisesti.
5. Mitä asioita lupaat edistää hyvinvointialueen valtuustossa, jos tulet valituksi?
Panostusta tulee siirtää ennaltaehkäiseviin ja kevyempiin palveluihin, koska se tuo säästöä tulevaisuudessa. Esimerkiksi lastensuojelun kevyempien tukitoimien (ei-lakisääteisten palveluiden) karsinta tuottaa valitettavan nopeastikin raskaampien ja kalliimpien palveluiden, kuten huostaanottojen, tarpeen kasvun.
Hoitoketjujen tulee kattaa muukin osuus asiakkaan hoidosta kuin erikoissairaanhoidossa olemisen osuus. Erityisesti sairaalahoidon jälkeen kotona tapahtuva lääkehoito ja sen seuranta tulee huomioida osana hoitoketjuja.
Lähipalveluja tarpeen mukaan. Kaikille ja kaikkiin vaivoihin eivät pelkät digipalvelut riitä tai sovellu. Yksityissektorin tuottamia palveluja ei saa unohtaa jonkin ideologian varjolla, vaan resurssit on käytettävä tarkoituksenmukaisesti. Esimerkiksi pienillä paikkakunnilla yksityinen kotihoito paikallisella toimijalla voi olla järkevämpi ratkaisu kuin hyvinvointialueen työntekijöiden pitkät ajomatkat asiakkaiden luo.
Lue apteekkien aluevaalitavoitteista.
Lue myös
Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Heli Suppula: Apteekkien lääkeosaaminen auttaisi hyvinvointialueita

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Sirpa Peura: Hoitoon pitää päästä nykyistä nopeammin

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Teemu Pietarinen: Apteekit voisivat purkaa julkisen terveydenhuollon taakkaa

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Juha Konttila: Apteekkeja ei tule nähdä pelkkinä lääkkeiden jakelijoina

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Tuija Tuikkanen: Apteekit voisivat huolehtia ajantasaisista lääkityslistoista
