Apteekin lääkekaaos yllätti entisen farmaseuttisen johtajan
Apteekkityö, Ihmiset, Yhteiskunta - 16.12.2024 at 10:43
Vaikuttajasta apteekkariksi siirtynyt Charlotta Sandler toivoo valtakunnallisia ratkaisuja apteekkien ja hyvinvointialueiden yhteistyölle.
Apteekkari Charlotta Sandler työskenteli seitsemän vuoden ajan Apteekkariliiton farmaseuttisena johtajana, kunnes siirtyi ensimmäiseen omaan apteekkiinsa Lohjalle viime keväänä.
– Olen saanut hyvin hoidetun apteekin ja ihanan työyhteisön, jonne on ilo tulla joka aamu! Tänne tullessani muistin taas, miten hyvin olen aina viihtynyt apteekkityössä ja miten paljon kaipasin asiakaspalvelua.
Apteekkariliitossa Sandlerin vastuulla oli monimutkaisia kokonaisuuksia, joiden ratkominen oli tyypillisesti vuosien projekti. Apteekkarin työssä ongelmat voi ratkaista usein itse tai kokeneempien kollegojen avulla.
Suurin yllätys Sandlerille on ollut asiakkaiden lääkehoitojen kaoottisuus. Tilanne on hänen mukaansa huonontunut selvästi niistä ajoista, jolloin hän työskenteli apteekkiproviisorina.
– Monien asiakkaiden reseptit ja lääkityslistat ovat aivan sekaisin! Ennen heillä oli apteekkiin tullessaan reseptit, joista sai selkeän käsityksen lääkityksestä. Nykyään Kelan Reseptikeskuksessa on kymmenien lääkkeiden pituisia reseptilistoja, joista apteekin pitää etsiä oikeat valmisteet.
Samaa lääkettä voi olla useilla resepteillä, eri nimillä tai annostuksilla. Joukossa on myös lääkkeitä, jotka on määrätty varmuuden vuoksi tai joita asiakas ei käytä enää. Moni ei ole itsekään selvillä oman lääkityksensä kokonaisuudesta.
– Lääkekaaos näkyy apteekissa joka päivä. Me tuemme lääkehoitojen onnistumista parhaamme mukaan, mutta jokaisella pitäisi olla ajantasainen lääkityslista.
Lääkekaaoksen taustalla on Sandlerin mukana useita syitä, joista yksi on lääkkeiden hinta.
– Muistan vielä ajan, kun kolesterolilääke maksoi 150 euroa kuukaudessa, mutta nyt hinta on muutaman euron. Lääkkeet ovat niin edullisia, että kaikki pystyvät käyttämään kahta eri kolesterolilääkettä tai kolmea verenpainelääkettä. On toki positiivista, että ihmisillä on varaa ostaa lääkkeitä ja pysyä terveinä, mutta lääkemäärien kasvaessa lääkehoidot monimutkaistuvat.
Apteekki paikkaa terveysaseman palveluja
Lempolan apteekki sijaitsee Helsinki-Turku-moottoritien ja Lohjan rautatieaseman välisellä kehittyvällä alueella, jonne on valmistumassa paljon uusia asuntoja ja jossa odotetaan hallituksen lupailemaa tunnin junaa.
Apteekin asiakaskunnassa painottuvat autoilevat miesasiakkaat, sillä se sijaitsee liikekeskuksessa, jonka laajan parkkialueen ympäriltä löytyvät esimerkiksi Motonet, Tokmanni, Stark ja Rusta.
Lähimmät terveydenhuollon toimipisteet sijaitsevat viiden kilometrin päässä Lohjan keskustassa. Lempolan alueen ainoa terveyspalvelu on apteekin Terveyspiste, jonka olemassaolo on huomattu kaupungin terveysasemalla.
– Apteekin Terveyspiste täydentää hyvinvointialueen palveluja. Lohjan terveysasema ohjaa meille esimerkiksi kaikki korvahuuhtelua tarvitsevat, koska heillä itsellään ei ole siihen enää resurssia. Ihmiset ovat nykyään valmiimpia maksamaan apteekille palvelusta, koska julkiset palvelut ovat heikentyneet, Sandler sanoo.
Korvahuuhteluiden lisäksi toinen suosittu palvelu on rokottaminen. Apteekki olisi valmis toimimaan julkisen terveydenhuollon rokotuskumppanina, sillä sairaanhoitajan lisäksi apteekissa on useita rokotustaitoisia farmasian ammattilaisia, Sandler mukaan luettuna.
Hyvinvointialueen yhteistyökumppaniksi pääsy on kuitenkin vaikeaa. Sandler tietää tämän hyvin, sillä Apteekkariliiton farmaseuttisena johtajan hän yritti saada apteekkien roolin määrittelyä hyvinvointialueiden suunnitelmiin.
– Yksittäisille apteekeille kumppanuuksien luominen on hyvin hankalaa, koska julkinen terveydenhuolto ei voi suosia yhtä hyvinvointialueen apteekkia. Annan kaiken tukeni Apteekkariliiton työlle, että saisimme luotua yhteistyömalleja ja painetta hyvinvointialueille.
Toimintamalleista ja rooleista sopiminen olisi hänestä luontevaa siinä vaiheessa, kun lääkekaaosta helpottava ajantasainen lääkityslista otetaan käyttöön valtakunnallisesti parin vuoden sisällä.
– Ruohonjuuritasolla apteekit tekevät jatkuvasti yhteistyötä terveydenhuollon kanssa, mekin soittelemme päivittäin hoivakoteihin lääkkeiden annosjakelusta. Apteekit voivat sopia yksittäisten hoitajien kanssa toimintakäytännöistä, mutta niiden saaminen terveydenhuollon rakenteisiin ja toimintamalleihin vaatii valtakunnallisia ratkaisuja.
Maalaiskylän idyllissä
Samalla kun Sandler aloitti apteekkarina, hän toteutti toisenkin unelmansa ja muutti pysyvästi maalle. Helsingissä syntynyt Sandler haaveili siitä jo parikymppisenä, mutta aika ei koskaan ollut sopiva.
Nyt tilanne on toinen, koska lapset ovat muuttaneet kotoa. Tyttäret opiskelevat yliopistoissa Helsingissä ja Lundissa, poika luo uraa jalkapalloammattilaisena Tukholmassa.
Sandler on asettunut Raaseporissa sijaitsevaan Snappertunan maalaiskylään, jossa hän asuu idyllisessä puutalossa kolmen koiran kanssa.
– Kun käymme aamuisin pitkillä metsäkävelyillä, rakastun niihin maisemiin joka päivä uudestaan, hän kertoo.
Pihapiirissä on kanatarha, hedelmäpuita, marjapensaita ja pitkä rivi maa-artisokkaa. Syksyllä Sandler on ahkeroinut sienimetsällä ja hakannut halkoja talvea varten, jotta saa lämmitettyä kaakeliuunit.
Helsingin ruuhkissa hän käy lähinnä osallistuessaan yhdistystoimintaan. Hän on aktiivinen Avainapteekit-ketjussa ja Etelä-Suomen Apteekkariyhdistyksessä. Yhteisten asioiden ajaminen on aina ollut Sandlerille mielekästä, joten tulevaisuudessa hän voi kuvitella käyttävänsä osaamistaan ja kokemustaan myös Apteekkariliiton luottamustehtävissä.
Lohjan Lempolan apteekki
• Muutettiin sivuapteekista pääapteekiksi vuonna 2005. Tunnettiin aiemmin nimellä Apteekki Lohjanharju.
• Henkilökuntan kuuluvat proviisori, kuusi farmaseuttia, neljä teknistä. Lisäksi tarpeen mukaan esimerkiksi kassatyöntekijöitä viikonloppuisin.
• Avoinna arkisin klo 8.30–19, lauantaisin klo 9–16, sunnuntaisin suljettu.
• Lähimmät kilpailijat sijaitsevat viiden kilometrin päässä Lohjan keskustassa, jossa ovat myös Lohjan terveysasema, Terveystalo ja Mehiläinen. Lohjan sairaalaan on matkaa kymmenen kilometriä.
• Apteekki tarjoaa farmaseuttisia palveluja ja lääkkeiden annosjakelua. Apteekissa on kauneushoitola ja Terveyspiste, josta saa myös rokotuksia.