Apteekit turvaavat terveyspalveluita
- 09.04.2015 at 08:41
Apteekkien laajenevat palvelut vähentävät painetta päivystyksistä.
VUODENVAIHTEESSA TULI VOIMAAN ympärivuorokautisia terveydenhuollon päivystysyksiköitä koskeva päivystysasetus.
Käytännössä tämä tarkoittaa päivystysten keskittämistä sairaanhoitopiirien yhteispäivystyksiin. Terveyskeskuspäivystysten määrä vähenee edelleen, ja kansalaisten etäisyys niihin kasvaa.
Syrjäseuduilla terveydenhuollon päivystykset siis vähenevät, eikä vakuuttavia suunnitelmia perusterveydenhuollon lähipalveluiden varmistamiseksi ole esitetty.
Kaikkialla ei ole edes korvaavaa yksityistä terveydenhuoltoa. Onneksi jäljelle jäävät vielä apteekit.
LÄÄKEHUOLTOA JA LÄÄKEHOIDON arviointeja ei tulisi siirtää pois lääkealan ammattilaisten suojista. Näin turvataan laadukas ja rationaalinen lääkehuolto tulevilla sote-alueilla.
Itsehoitolääkkeinä myytävät parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet aiheuttavat myrkytyksiä ja kuolemia jo nykyisin. Lääkkeiden jakelu R-kioskeista tai ruokakaupoista ei ainakaan vähentäisi niiden tahatonta tai tarkoituksellista väärinkäyttöä.
Lisäksi moni kansalainen pitää edelleen tärkeimpänä lääketiedon lähteenään naapurin Kaisan kokemuksia. Näin on loppunut moni tarpeellinen kolesterolilääkitys, tai käyttöön on otettu tutkimaton luontaisvalmiste oletetuin terveyshyödyin.
Väestön rationaaliseen lääkkeiden käyttöön ei viittaa myöskään netistä tilattavien pulverien ja pillereiden syönti. Vastaanotolla potilas haluaa sitä vahvaa 400 mg:n ibuprofeenia sen vaivaisen 50 mg:n tramadolin tilalle. Potilailla saattaa olla useita päällekkäisiä lääkelistoja, ja samaa lääkettä myydään eri kauppanimillä. Lääkeosaamiselle on siis huutava tarve.
LÄÄKITYKSEN ARVIOINTI ja annosjakelu kotihoidon potilaille ovat apteekkien laajentuvia ja tarpeellisia palveluita.
Apteekkitoiminnan kehittämistä pohtinut työryhmä ehdotti tammikuussa myös influenssarokotusten antamista apteekeista ja Apteekin Terveyspiste -toiminnan kehittämistä.
Terveyspistetoiminta ja siihen mahdollisesti liitettävä etälääkäripalvelu tukisivat perusterveydenhuoltoa monin tavoin. Apteekissa sairaanhoitajat voisivat tehdä terveysmittauksia, haavanhoitoja, korvahuuhteluita, rokotuksia ja muistitestauksia.
Sveitsin NetCaresta saatujen tulosten mukaan proviisorin apteekissa tekemä hoidon tarpeen arvio toi hyvin apua asiakkaiden 24 yleiseen oireeseen. Viidenneksessä tapauksista konsultoitiin lääkäriä videopuhelun välityksellä, ja vain kymmenes arvioitavista ohjattiin päivystykseen.
Edellä mainitut apteekkien laajenevat palvelut turvaavat lähipalveluita ja vähentävät päivystyksen potilaspainetta. Ne lisäävät perustellusti syytä ottaa lääkehuolto mukaan tulevien sote-alueiden järjestämispäätöksiin.
Jarmo Kantonen, LT
Kirjoittaja on Attendo Terveyspalvelut Oy:n päivystyspalveluiden johtaja.