Hyppää sisältöön

Apteekkari Antti Mäkisalon mielestä apteekkien tulee osoittaa olevansa korvaamaton osa terveydenhuoltoa. Hervannan apteekki tekee tiivistä yhteistyötä alueen terveys- ja vanhuspalvelujen kanssa.

Maaliskuun lopussa suomalaiset olivat käpertyneet koteihinsa välttääkseen koronatartuntojen leviämistä. Hervannan apteekissa Tampereella riitti kuitenkin tuolloinkin asiakkaita.

– Onhan tämä erittäin poikkeuksellista aikaa. Pyrimme minimoimaan tartuntariskiä kaikin tavoin, kertoo apteekkari Antti Mäkisalo.

Sovittu tapaamisemme on muutettu koronatilanteen vuoksi puhelinhaastatteluksi. Myös apteekin asiakkaita on tänä keväänä kannustettu etäpalveluiden käyttöön.

Kun epidemia alkoi, Hervannan apteekissa otettiin pikavauhtia käyttöön mahdollisuus lääkeostoksiin videoapteekkipalvelun kautta. Tarvittaessa lääkkeitä kuljetetaan myös kotiin, jos riskiryhmään kuuluvalla asiakkaalla ei ole läheisiä, jotka voisivat asioida hänen puolestaan.

Verkkokauppaa Hervannan apteekilla ei vielä ole, mutta sekin on lähitulevaisuuden suunnitelmissa.

– Asiakkaiden ostokäyttäytyminen siirtyy varmasti vielä nykyistä enemmän verkkoon. Apteekkien tulee olla tässä kehityksessä mukana, Mäkisalo toteaa.

Yhteistyötä eri toimijoiden kanssa

Koronaepidemia on hetkeksi hiljentänyt keskustelun Suomen apteekkijärjestelmän tulevaisuudesta. Todennäköisesti siihen kuitenkin palataan, kun normaali arki koittaa.

– Apteekkien on tässä tilanteessa erityisen tärkeää osoittaa oma arvonsa ja tarpeellisuutensa. Kaiken keskiössä tulee olla farmasian ammattilaisten tarjoama lääkeneuvonta sekä lääkkeiden oikean ja turvallisen käytön varmistaminen, Mäkisalo painottaa.

Hervannan apteekki järjestää paikallisen terveysaseman kanssa kahdesti vuodessa teemapäivän, jossa on mukana apteekin astmayhdyshenkilö. Keväällä aiheena on astma ja allergia, syksyllä keuhkoahtaumatauti.

Kun Tampereen kaupunki vaihtoi sähköisen reseptin operaattoria, Hervannan apteekki tarjosi kaupungille testausapua. Lisäksi kotisairaanhoidon ja hoivakotien kanssa on aloitettu yhteistyöhanke, jossa kehitetään lääkehoidon prosesseja turvallisemmiksi ja laadukkaammiksi.

Mäkisalon mukaan nämä ovat muutamia esimerkkejä siitä, kuinka apteekki voi omalla toiminnallaan ja aktiivisuudellaan nivoutua tiiviimmin osaksi terveydenhuoltoa.

– Tärkeässä roolissa on meidän ammattitaitoinen ja motivoitunut henkilökuntamme, joka osallistuu mielellään erilaisiin projekteihin, joissa pääsee hyödyntämään omaa osaamistaan ja laajentamaan työnkuvaansa, hän kiittelee.

Hervannan apteekki muutti uusiin, remontoituihin tiloihin marraskuussa 2019. Tavoitteena oli esteetön, valoisa ja avara tila, jossa olisi helppo asioida ja liikkua.

Avaruutta tiloihin

Antti Mäkisalo aloitti Hervannan apteekissa apteekkarina alkuvuodesta 2019. Sitä ennen hän oli työskennellyt proviisorina useassa tamperelaisessa apteekissa.

Lähes ensi töikseen Mäkisalo ryhtyi suunnittelemaan apteekin muuttoa kadun toiselle puolelle Duon kauppakeskukseen. Muutto uusiin, remontoituihin tiloihin toteutui marraskuussa.

– Tavoitteena oli esteetön, valoisa ja avara tila, jossa olisi helppo asioida ja liikkua, oli se sitten lastenvaunujen, pyörätuolin tai vaikkapa ostoskärryjen kanssa. Mielestäni onnistuimme tässä hyvin, ja myös asiakkailta on tullut kiittävää palautetta.

Duossa on nyt kaksi apteekkia, sillä Bonusapteekki toimii kauppakeskuksen toisessa päädyssä. Mäkisalon mukaan molemmille riittää kuitenkin hyvin asiakkaita.

Kielitaito on tarpeen

Hervanta on yli 30 000 asukkaan kaupunginosa, ”kaupunki kaupungissa”, josta löytyy niin kirjasto, kirkko, paloasema kuin lukuisia ravintoloitakin.

Aivan naapurissa, Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella, opiskelee tuhansia tekniikan opiskelijoita. Alueella on myös paljon korkean teknologian yrityksiä.

Yksi Hervannan ominaispiirre on, että alueella on paljon maahanmuuttajataustaisia asukkaita ja ulkomaalaisia opiskelijoita.

– Meillä on onneksi kielitaitoista henkilökuntaa, jolta löytyy niin englannin, ruotsin, saksan, ranskan, kiinan kuin vietnaminkin osaamista. Kaikki kielitaito tulee apteekissa tarpeeseen, Mäkisalo kertoo.

Kuntosalille ja pyörän selkään

Vastapainoa työlle tuore apteekkari saa erityisesti liikunnasta. Kunhan koronaepidemia helpottaa, hän aikoo taas suunnata kuntosalille.

– Siellä saan nollattua ajatuksia ja samalla tulee huolehdittua fyysisestä kunnosta ja työssä jaksamisesta.

Mäkisalon perheeseen kuuluvat opettajapuoliso sekä 13- ja 15-vuotiaat lapset. Kun kesä koittaa, aikaa jää toivottavasti myös rakkaalle harrastukselle, pyöräilylle oman pojan kanssa.

Hervannan apteekki

Apteekkarina Hervannassa

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times