Hyppää sisältöön

Apteekkia ei tarvita enää reseptin uudistamisessa välikätenä, vaan suomalaiset voivat lähettää uudistamispyynnöt suoraan lääkärilleen Omakanta-palvelun kautta.

Uudistuspalvelu otetaan käyttöön ensi syksystä alkaen. Muutos mahdollistaa potilaalle ajasta ja paikasta riippumattoman uudistamispyynnön tekemisen.

– Uudistamispyynnön tekeminen ei enää edellytä käyntiä apteekissa tai terveydenhuollon toimipisteessä, vaan sen voi tehdä vaikka kesämökin keinussa istuen, sanoo kehittämispäällikkö Ari Jansen Apteekkariliitosta.

Asiakkaat voivat pyytää uudistamista niiltä toimijoilta, jotka ovat ilmoittaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen vastaanottavansa uudistamispyyntöjä. Lääkäreillä ei siis ole velvoitetta ottaa vastaan pyyntöjä.

Reseptien uudistamiselle ei ole rajoituksia, kertoo projektipäällikkö Harri Nurmi THL:stä.

– Uudistamispyynnön voi lähettää kaikista resepteistä, myös pkv- ja huumausaineresepteistä. Lääkäri päättää aina, uudistaako hän reseptin.

Potilaan tiedot koko
terveydenhuollon käytössä

Muutos liittyy siihen, että valtakunnallisen Potilastiedon arkiston eli Kanta-arkiston käyttö laajenee.

Potilastiedon arkistoon on jo liittynyt yli 90 prosenttia julkisesta terveydenhuollosta. Lokakuussa mukaan tulevat ensimmäiset suuret yksityiset terveyspalveluyritykset.

Keskitetty terveystiedon arkisto mahdollistaa tietojen luovuttamisen yksityisen ja julkisen terveydenhuollon välillä potilaan niin halutessa.

Tallennetut tiedot ovat jatkohoidosta vastaavan lääkärin käytössä ilman viivettä. Tämä helpottaa myös tilanteita, joissa potilas on esimerkiksi hoidossa keskussairaalassa ja siirtyy jatkohoitoon perusterveydenhuoltoon.

Potilastiedon arkistoon on tallennettu jo paljon suomalaisten terveystietoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan olennaista onkin nyt saada hoitavat lääkärit hyödyntämään arkistoon koottua tietoa nykyistä tehokkaammin.

Potilastiedon arkistoon tallennetut tiedot tulevat potilaan omaan käyttöön Omakanta-palvelun kautta.

Omakannassa kansalainen voi tällä hetkellä tarkastella sähköisiä lääkemääräyksiään, terveyskeskuksessa ja vuodeosastohoidossa kirjattuja potilaskertomustietojaan sekä diagnoosi- ja toimenpide- ja riskitietoja.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times